L&F: Flyt klimakrav til andre sektorer

Andre sektorer kan løfte klimakrav hurtigere og billigere end landbruget, mener Lars Hvidtfeldt.

Der skal være større fleksibilitet i, hvordan man lever op til kravene om at reducere udledningen af drivhusgasser. Det mener Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, der understreger at EU-kravene om at reducere udledningen langt mere i Danmark end andre EU-lande vil ramme landbruget og samfundsøkonomien hårdt.

»Jeg mener, at man skal kunne fordele kravene mellem sektorerne på en anden måde. Transportsektoren kan løfte kravet om at reducere udledningen både hurtigere og billigere end landbruget,« siger han.

Han mener også, at man skal kunne fordele krav mellem kvotebelagte og ikke kvotebelagte områder.

Halvering af oksekødproduktion

For Danmark er EU’s dagsorden meget alvorlig. Dels går den ud på, at de rigeste lande skal reducere mest, dels tager den udgangspunkt i 2005, hvor Danmark i modsætning til andre lande allerede havde plukket »de lavesthængende frugter.« Derfor vil det kræve mere at reducere udledningen i Danmark, alligevel stiller man større krav end i andre lande.

Hvis dansk landbrug skal leve op til kravene om at reducere klimaudledningen med 37 procent yderligere fra 2030 som konsekvens af EU-bestemmelser, vil det ramme landbruget hårdt. Oksekødproduktionen vil falde 50 procent, mælkeproduktionen 25 procent og slagtesvineproduktionen 14 procent.

Det vil følge Lars Hvidtfeldt ikke blot ramme landbruget men også samfundsøkonomien ifølge et ministerielt notat.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.