L&F: Nu nemmere at blive økolog i husdyrstynde områder

De nye satser for økologer er godt nyt, siger Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i L&F. Han er dog utilfreds med lang bindingsperiode.

De nye støttesatser for økologer - eller landmænd under omlægning - er godt nyt.

Det siger Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

Især det ekstra tillæg for nedsat kvælstof er positivt nyt, siger han. 

"Det er rigtig godt for de planteavlere, der ligger i husdyrstynde områder og har lagt jord ud til grøntgødning, de har jo ikke så meget økologisk husdyrsgødning at gøre godt med," siger Hans Erik Jørgensen.

”Det er ikke noget, der flytter en hel masse, men det giver måske lidt mere motivation, og at de kan lægge et regnestykke, der giver mere mening i forhold til at lægge om,” siger han.

Til gengæld er han utilfreds med, at Danmark ikke længere må fortsætte med en etårig tilsagnsordning, men nu skal til at bøvle med 5-årige tilsagn. 

Dermed risikerer landmænd, der har lagt om til økologi, men må droppe det, at skulle betale støtte tilbage.

"Det er uheldigt," siger Hans Erik Jørgensen.

"Det er en ret lang periode, og det kan for nogen være uoverskueligt," siger han.
 

 

Faktaboks

Satserne:

Økologisk basistilskud: 870 kr. pr. ha

Omlægningstilskud: 1200 kr. pr. ha i maks to år

Ekstra tillæg for nedsat kvælstof: 500 kr. pr ha

Økologisk tilskud frugtavl: 4000 kr. pr ha.

Ordningen afløser Tilskud til ekstensivt landbrug. Den nye ordning kan kun søges af økologer eller landmænd under omlægning. For basistilskud og tillæg for nedsat kvælstof gælder at man nu skal indgå i 5-årige tilsagn.

For basistilskud og omlægningstilskud er satserne stort set uændrede. Særlig sats for nedsat kvælstof og frugtavl er nyt.

Emneord økologi

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.