L&F ser frem til tusindvis af nye job

Landbrug & Fødevarer forventer 5500 flere arbejdspladser ved ophør af mælkekvoterne.

Mere mælk fra køerne er ensbetydende med flere arbejdspladser.

1. april hæver EU mælkekvoterne og hos Landbrug og Fødevarer forventer man, at det vil give 5500 nye arbejdspladser landet over.

Det fortæller DR Nordjylland.

"Vi får lidt større råderum, når vi ikke hele tiden skal holde os op mod en kvote. Det giver en frihed, som vi ser frem til," siger landmand Niels Klovborg fra Tylstrup nord for Aalborg.

På hans gård med 1100 køer forventer han, at de nuværende 10 ansatte bliver suppleret med yderligere to og at han kan anskaffe sig et par hundrede ekstra køer, når mælkekvoterne forsvinder.

I Nordjylland forventer cheføkonom hos Landbrug og Fødevarer, Thomas Søby, at det over de næste fem over vil betyde omkring 1000 flere job.

"Det er jo noget, vi har talt ned til, så det er jo næsten ligesom juleaften," siger han.

Når EU's mælkekvoter forsvinder den 1. april forventer Landbrug og Fødevarer at mælkeproduktionen vil skyde i vejret.

"Frem mod 2020 vurderer vi, at der kan fremstilles yderligere en milliard kilo mælk i hele Danmark," siger cheføkonomen.

Med den højere produktion følger et større behov for arbejdskraft.

Og det er ikke kun hos de enkelte landbrug, der bliver behov for flere hænder.

"Der er noget mere mælk, der skal transporteres, så der skal flere til at køre lastbilerne. Der skal produceres noget emballage, så der er en lang række job, der følger med den stigende produktion, "siger Thomas Søby.

På gården ved Tylstrup producerer Niels Klovborg i dag 30 tons mælk om dagen. Og ifølge ham er det netop de større landbrug, der skal høste gevinsten af at kunne øge mælkeproduktionen.

"Det er os, der går rundt med lidt vand i øjnene, fordi det hele kan synes lidt for udfordrende," siger storbonden til DR Nordjylland.

De ophævede mælkekvoter falder derfor på et tørt sted.

"Vi skylder helt utrolig mange penge i vores virksomhed og genererer simpelthen alt for lidt indtjening. Det er jeg sikker på, at det her kan være med til at rette op på," siger storbonden.

Emneord l&f

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.