L&F: Tusindvis af arbejdspladser truet af Brexit

Flere tusind arbejdspladser er bundet op på eksporten af fødevarer til Storbritannien. Arbejdspladser, der nu er truet af det britiske valg på torsdag, vurderer Landbrug & Fødevarer.

"Det er vores vurdering, at Storbritanniens betydning som eksportmarked for den danske fødevareklynge er så stor, at et Brexit i værste fald kan koste adskillelige tusinde danske arbejdspladser."

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en økonomisk analyse af konsekvenserne ved at Storbritannien forlader EU.

I alt er der ifølge L&F's analyse tilknyttet 13.000 arbejdspladser til den danske eksport til Storbritannien inden for fødevarer. Det er store dele af de arbejdspladser, der riskerer at gå tabt, hvis briterne på torsdag vælger at stemme for at forlade EU.

VIGTIGE EKSPORTØRER

Det britiske marked udgør en vigtig aftager af danskproducerede fødevarer.

Sidste år udgjorde den samlede eksport knap 13 mia. kr., vurderer L&F. Ekporten er hovedsagligt udgjort af produkter fra Danish Crown, Tican og Arla.

Det er dog svært at sætte et præcist tal på, hvor mange jobs et nej til EU fra Storbritannien vil koste Danmark, skriver L&F i analysen.

Muligheder på andre markeder

Omkring 15 procent af Ticans omsætning er afhængig af ekporten til det britiske marked.

Hos Tican er der umiddelbart ingen arbejdspladser på spil i tilfælde af Brexit, vurderer Ticans administrerende direktør Ove Thejls.

"Hvis briterne stemmer sig ud, vil det først og fremmest få konsekvenser for englænderne selv. Vi har alternative markeder, for eksempel Kina, som er et stærkt marked," siger Ove Thejls til Landbrugsavisen.dk.

På længere sigt kan det dog betyde en mindre eksport til Storbritannien, vurderer han.

"Briterne skal brug bacon, så jeg tror, at livet, og eksporten af baconprodukter, går videre uanset udfaldet af afstemningen," mener direktøren.

For tidligt at sige noget

Arla ønsker ikke, at kommentere på L&F's analyse om, at den danske fødevareklynge kan stå med flere tusind overflødige arbejdspladser.

Det er for tidligtfor Arla at sige noget om, mener pressechef Theis Brøgger.

"Vi følger spændt med i afstemningen på torsdag, og vi håber Storbritannien vælger at blive. Vi går ind for den fri bevægelighed af råvarer og produkter, og hvis Storbritannien forlader EU, så vil det have en negativ konsekvens. Detaljerne vil afhænge 100 procent af de efterfølgende forhandlinger om nye handelsbetingelser mellem EU og Storbritannien," siger Theis Brøgger.

Lignende udmelding kommer fra Danish Crown, der heller ikke ønsker at kommentere på konsekvenserne ved et Brexit.

"Vi koncentrere os om at drive vores forretning. Vi følger afstemningen, og så vil vi kigge på det, når vi kender resultatet," siger pressechef ved Danish Crown Jens Hansen. 

 

Faktaboks

ANALYSEN FRA L&F KONKLUDERER

  • Danmark har 13.000 jobs forbundet med ekporten til Storbritannien.
  • Fødevareklyngen udgjorde sidste år en tredjedel af eksporten til Storbritannien
  • Det svarer til 12,9 mia. kr.
  • I værste fald vil Brexit koste adskillige tusinde arbejdspladser.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.