Limousinerne græsser i ensilagestakken

Fodertilskud: Emil Brun supplerer med ensilage direkte fra stakken i efteråret, når græsset bliver ringere. Hver dag åbner han ny del af stakken og flytter tråden.

Nemmere og billigere foder er det, de fleste drømmer om, og 19-årige Emil Brun har fået en god idé, som han har prøvet af med succes i år.

Om sommeren har Emil Brun for meget græs, og om efteråret vil han gerne forlænge tiden i marken for sine limousiner. Derfor har han høstet sommergræs med grøntsnitteren og ensileret i en stak i marken. Fidusen er så, at når det græs, dyrene selv kan hente i marken, bliver ringere hen i september, så åbner han et lille stykke af stakken hver dag og sætter en hegnstråd med strøm, så dyrene ikke kan æde mere, end den åbnede del af stakken.

»Det er billigere og nemmere end wrap«, siger han til magasinet Kødkvæg, der netop er udkommet.

Stakken er lagt et højt sted i marken for, at det ikke skal blive noget smadder, når dyrene trænges om den del af stakken, de har adgang til.

Forsøgsbasis

Han har kun prøvet metoden på forsøgsbasis i år, men erfaringerne er så gode, at han vil gentage succesen næste år. Men han har også lært noget.

»Det er vigtigt at stakken ikke bliver for tynd især ude i siderne. Så rådner ensilagen. Vores stak blev tynd i den ene side, men ikke i den anden, og der var stor forskel på kvaliteten«, siger han.

Stakken skal dog heller ikke være tykkere eller bredere end, at dyrene får spist op hver dag. Tråden flyttes dagligt, for når der først er åbnet for et stykke, kan ensilage ikke holde sig længe. Hvis man dækker mere end nødvendigt af, står de i det med forbenene, og det er heller ikke godt«, påpeger han.

»Man lærer hurtigt, hvor meget de æder, og sætter tråden efter det. De skal stadig æde græs i marken. Det er kun tænkt som et supplement«, siger han.

Emil Brun ser også en fordel i, at kalvene kan æde af ensilagen og lære det, før de skal på stald om vinteren.

På forhånd havde han tænkt på, om dyrene ville spilde for meget foder med metoden. Han frygtede spild i bunden af stakken. Sådan gik det ikke.

»De fik ædt pænt i bund uden at æde jord, og de har ikke døjet med maverne«, siger han.

Næste år er tanken ikke bare at lave en suppleringsstak, så dyrene kan være på græs længere, men også at fodre på samme måde om vinteren.

»Mine dyr kan selv gå ind og ud om vinteren. Jeg vil prøve at lægge en stak på cementen udenfor, hvor vi fodrer lige som vi har prøvet i marken i efteråret. Så slipper vi for at tage wrap ind«, siger han.

Han forudser, at dyrene sår klatter på cementen, så den må skrabes ren.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.