LMO giver råd til mælkeproducenterne i krisen

LMO inviterer kvægbrugere til gratis møder i Viborg og Søften, hvor der er fokus på at komme godt i mål i en svær tid

Det fortsatte fald i mælkepriserne gør livet surt for danske mælkeproducenter. Kombineret med en alt andet end lovende majshøst, som får stor betydning for det kommende års grovfoderforsyning, så er det vigtigt at have fokus på de områder, hvor man selv kan påvirke tingene.

Derfor inviterer LMO til møder, hvor de vil give gode råd. Det er gratis at deltage. Det er i Viborg 2. september og i Søften 3. september.

"Først og fremmest er det vigtigt for landmanden at få et overblik over økonomien. Få styr på om resultatet for første halvår af 2015 er tilfredsstillende. Det er også vigtigt at få et overblik over, hvordan likviditetsbehovet ser ud i resten af 2015 med de forventede mælkepriser og eventuelt øgede behov for foderindkøb eller manglende salg af korn. På en del kvægbrug vil der komme til at mangle likviditet i løbet af 2015, men hvis man har fulgt sit budget indtil nu, står man helt sikkert bedre i forhold til en dialog med banken," siger Christian Friis Børsting, kvægchef i LMO.

Markplaner

Det er vigtigt at fokusere på resultaterne, men også fodersituationen og tilpasning af kommende markplaner bør granskes nøje i den nuværende situation, mener kvægchefen.

"Vi forventer en dårlig majshøst, men der kan være store regionale forskelle. For den enkelte er det derfor vigtigt at få styr på det forventede udbytte, så man i tide kan tilpasse mark- og foderplaner og forberede sig på at lave andre afgrøder som helsæd eller græs i 2016. Det handler kort sagt om at lave den bedste grovfoderløsning til billigst mulige fremstillingspris," siger Christian Friis Børsting og nævner, at ekstra indkøb af stivelse i form af korn kan blive aktuelt for mange.

Heldigvis er der også lyspunkter, da der har været en rigtig fin avl af store mængder græs af god kvalitet i år, ligesom der er meget store majs-lagre af god kvalitet fra høsten i 2014.

Sælg kvier til udlandet

Den aktuelle krisesituation for danske mælkeproducenter kan være svær at navigere i. Samtidigt med prisfald har kvoteafskaffelsen tilskyndet en del landmænd til at opjustere antallet af dyr.

"Mange landmænd har rigeligt med kvier, fordi de har planlagt at øge antallet af køer. Men kvierne bidrager ikke til produktionen. De æder af den mangefulde foderforsyning, så derfor kan det være en god idé at reducere antallet og fokusere mere på køerne. Salg af kvier kan give nogle ekstra indtægter," siger Christian Friis Børsting og nævner, at både England og Tyskland afregner med gode priser for kvier.

Potentialet for forbedring af økonomien kan være svær at gennemskue, men for at overleve den lave mælkepris handler det om at have ekstra godt styr på bedriften og passe på sin likviditet.

"Alle skal i den nuværende situation passe på likviditeten, og herudover kan det selvfølgelig være gavnligt at få et par friske øjne på bedriften, så man får brudt rutinerne," siger kvægchefen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.