LO og 3F varsler konflikt mod stor mælkeproducent
Danmarks største mælkeproducent, I/S Rønhave i Bramming, risikerer nu at blive ramt af sympatikonflikt fra en stribe forbund under LO. Forventet udvikling lyder det fra landmanden.

På et møde i eftermiddag har LO besluttet, at sige ja til en anmodning fra 3F om at varsle sympatikonflikt i sagen om landmand Jørn Kjær Madsen, der har afvist at tegne overenskomst for de omkring 40 ansatte på gården.

Den udvikling var  ventet hos I/S Rønhave i Bramming.

"Jeg var godt klar over, at før 3F kan lave noget, så skal de have LO med, og at det nok ville ske i dag. Det er svært at forestille sig andet end, at når 3F starter sådan noget her, så fører de det igennem," siger Jørn Kjær Madsen til Landbrugsavisen og fortsætter:

"Det var mit håb, at 3F ville have brugt weekenden til at overveje min anmodning om mere tid til at omstrukturere og finde nyt arbejde til nogle af mine ansatte. Jeg synes selv, at jeg har strukket hånden frem ved at tilbyde at tegne overenskomst både i december og i fredags. Jeg håbede, at de havde set det fornuftige i mine argumenter, så kunne vi have fundet en løsning uden, at tingene var kørt helt op. I stedet ser det ud til, at fagforeningen alene vil diktere, hvornår overenskomsten skal gælde fra; uden at tage hensyn til driften," siger Jørn Kjær Madsen til Landbrugsavisen.

Effekt om to til tre uger

Sympatikonflikten vil kunne træde i kraft indenfor 2-3 uger og kan blandt andet betyde, at Arlas chauffører ikke længere vil kunne hente mælk på gården, der producerer 60 ton mælk i døgnet.

Konfliktramt landmand: Kritik rammer hårdtKvæg Tirsdag 12. januar 2016 · 15:22

Sympatikonflikten vil betyde, at ansatte på overenskomster mellem arbejdsgiverforeningen Dansk Industri og forbundene NNF, Dansk Metal, Elforbundet, Serviceforbundet og 3F Transport , ikke må udføre arbejde i tilknytning til I/S Rønhave.

Baggrunden for konflikten er, at 3F vil sikre de ansatte hos danske mælkeproducenter overenskomster, der sikrer løn, pension og arbejdsvilkår. Formanden for 3F's Grønne Gruppe, Vagn Henriksen, har varslet, at man i 2016 vil rette et særligt fokus på landbruget og mælkeproducenterne.

Formanden for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen fra Outrup ved Varde, frygter udsigten til 3F's krav om overenskomster.

"Vi er i forvejen pressede og har ikke råd til at give mere i løn. Så risikerer bedrifterne at flytte ud af landet," siger Kjartan Poulsen til DR Syd.

Redigeret tirsdag d. 12. januar kl. 17.55: Reaktion fra Jørn Kjær Madsen tilføjet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.