Lone Andersen udnytter kvotestop: Øger produktionen med 30-40 pct.

Lone Andersen, formand for Familielandbruget og næstformand i Landbrug & Fødevarer, øger mælkeproduktionen.

Det er lige ved, at hun ikke længere kan være i Familielandbruget. Sådan joker Uffe Bie, tidligere økoformand i L&F, på Facebook, om formanden for Familielandbruget.

Lone Andersen udnytter nemlig ophøret af EU’s kvoteordning til at øge mælkeproduktionen på den økologiske Højbogård i Lyne nær Tarm.

”Vi har hvert år solgt overskydende kreaturer. Vi har 75 køer, og sidste år solgte vi 24 køer til levebrug til både danske og europæiske besætninger. Vi har nu konverteret vores grisedyreenheder via anmeldeorningen, så hvor vi før havde 75 køer, så kan vi nu have 105 køer,” siger Lone Andersen.

”Det er stadigvæk ikke meget set i forhold til andre, men procentvis er det en stor stigning for os. Vi har plads til det i stalden, men vi skal bygge lidt om i kviestalden,” siger Lone Andersen.

Bedre udnyttelse af kapacitet

Den øgede produktion på 30-40 pct. ekstra mælk de kommende måneder giver et bedre dækningsbidrag, for udover ombygningen i kviestalden har Lone Andersen blot haft brug for at investere ekstra i en nyindkøbt, brugt malkerobot.

”Vi har plads i malketanken, velfærdsarealerne og kælvingsbokse. Så fortynder man jo kapacitetsomkostningerne,” pointerer Lone Andersen.

Nemmere kun med én produktion

Mælkeproduktionen blev økologisk i 2009. I starten beholdt de grisene, men gik for nogle år tilbage over til at være en ren kvægbedrift.

”Vi fandt ud af, at det er køerne, der er vores hovedinteresse, og denne ejendom er bedst egnet som kvægejendom. Vi har nogle arealer, hvor køerne kan komme ud,” siger Lone Andersen.

”Vi fik meget ud af det, dengang vi både havde grise og køer. Det passede godt til vores bedrift, men svineproduktionen blev for lille til, at vi kunne komme af med smågrisene. Portionerne blev for små,” siger hun.

”Man må bare sige, at det er meget krævende at have flere produktioner. Man er mere sårbar, når man kun har en produktion, men det er også meget krævende at have flere forskellige. Det er krævende at være landmand, for du skal være god til at passe dyrene, men du skal også være inde i det finansielle, handle og sørge for risikoafdækning. Det kræver en masse svære kompetencer, og så er det nemmere at køre med en produktion end med flere,” siger Lone Andersen.

Svingende priser

Prisen er gået opad den seneste måned.

”Det er jo en dejlig tendens, at det er begyndt at gå opad. Vi kender jo ikke mælkeprisen fremadrettet, men vi håber på det bedste.”

”Vi skal vænne os til, at vi har en ny normal. Det vil køre op og ned. Det må vi risikoafdække os med,” siger Lone Andersen.

Emneord mælk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.