Måske skulle du prøve dentmajs til tidlig fodring

Sortsvalg handler om, hvad der giver bedst økonomi på bedriften.

Hvis man besøger Corteva på NutriFair, kan man få et par gode råd med om Pioneer majs- og rapssorter. Selskabets rådgivere står klar til at drøfte fordele og ulemper ved de forskellige sorter.

Ifølge grovfoderkonsulent Niels Justesen afhænger sortsvalget af mange ting.

- Jeg vil slå lidt på sundheden, men også tage en drøftelse af, om det er til ensilage eller kolbe/kernemajs. Majsen skal også kunne stå op, og der er mange forhold at tage højde for, og så er det forskellige sorter, man skal vælge, siger han.

Der bliver også en chance for at høre om dentmajs, der er en ny type.

Ifølge Niels Justesen, Corteva, er fordelen ved dentmajs, at den er fordøjelig for koen lige efter høst. Det skyldes, at den proteinmatrix, der er rundt om stivelsen, er meget tynd og hurtigt nedbrydes.

- Hvis der i en typisk dansk foderration til malkekøer bruges 7-8 kilo tørstof i dent-majsensilage, og køerne derved kan undgå et fald i mælkeydelsen på 1,5 kilo mælk i efteråret, vil der være et økonomisk potentiale på op til over 50 øre pr. kilo tørstof, siger han.

Det vil dog for de fleste kun være en andel af majsen, der bør være rene dentmajs. Det kan også være fornuftigt at have andre sorter.

- Det kommer selvfølgelig helt an på lokalitet og formål, hvad man skal vælge, tilføjer han.

Også rapssorter til alle formål kan man høre om, bl.a. i forhold til udbytte og sundhed. Mange mælkeproducenter overvejer at bruge rapsfrø i rationen, og for de mælkeproducenter, som selv dyrker raps, er det selvfølgelig vigtigt at vælge en god sort.

Emneord PLUS, Nutrifair 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.