Mælk til kalve betaler sig trods lav kødpris
Tyrekalve kan godt betale for deres tilvækst, så man skal ikke spare mælken til kalvene trods lave afregningspriser for kød. Det har to eksperter fra DLBR Slagtekalve regnet ud.

Selv om basisnoteringen på tyrekalve ligger på et meget lavt niveau lige nu, er det en misforståelse, at man som mælkeproducent ikke kan tjene penge på at sikre en god tilvækst hos tyrekalvene. Det mener Terese Jarltoft og Henrik Bonde, DLBR Slagtekalve, der har regnet på sagerne.

Spædkalvenoteringen afregner med ekstra 30 kr. pr. kg, når kalven vejer mellem 50 og 70 kg ved salg, og gør det derfor fordelagtigt at jagte en god tilvækst hos spædkalvene, skriver de på LandbrugsInfo.

Indtil en mælkepris på 2,50 kr. pr. liter er økonomi i at tildele kalvene så meget mælk, at de når en tilvækst på mindst 650 gram pr. dag frem til salg ved en alder på for eksempel 34 dage. Selv ved den nuværende spædkalvenotering på 600 kr. for en 50 kg kalv. Særligt da kalve oftest fodres med frasepareret mælk, som har en pris under 2,50 kr. pr. liter.

Tjek omkostningerne

Det vil derimod ikke være rentabelt at give kalvene mere mælk end nødvendigt, hvis bedriften fodrer med sødmælk, der kan leveres til mejeriet, og som dermed har en værdi på mere end 2,50 kr. pr. liter. I den situation bør man i stedet anvende eller supplere op med skummetmælkspulver, som vil have en pris på cirka 1,90 kr. pr. liter ved anvendelse af 150 gram pulver pr. liter mælk.

 

lft

Faktaboks

Beregningerne bygger på spædkalvenoteringen for uge 7, 2019, en kraftfoderpris på 2,20 kr. /kg, en pris på hø på 0,8 kr. pr. kg, en pris på halm på 45 kr. pr. kg  og omkostninger til dyrlæge og medicin på 50 kr. pr. kalv fra fødsel til salg ved en alder på 34 dage.

Endvidere er det en forudsætning, at kalvene ved tildeling af 6 og 8 liter sødmælk eller 7 og 9,5 liter skummetmælk vokser hhv. 500 og 650 gram pr. dag fra fødsel til salg. Det betyder, at kalvene med 500 og 650 gram tilvækst opnår en vægt ved slagt på hhv. 60 og 65,5 kg, dvs. en difference i salgspris på 168 kr. pr. kalv ved salg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.