Mælkekarteller afsløret i Frankrig og Spanien

Mejeriselskaber er idømt bøder på over 2 mia. kr.

11 mejerier fik i sidste uge en samlet bøde på 1,4 mia. kr. af de franske konkurrencemyndigheder. Mejerierne, hvoraf de fleste var franske, fik bøderne for gennem seks år at have deltaget i et priskartel, hvor de har aftalt priserne på yoghurt.

Lactalis, der er det mest kendte af mejerierne i kartellet, har fået en bøde på 450 mio. kr., mens mejeriselskabet Yoplait, der også deltog i kartellet, slap for at få en bøde, fordi selskabet afslørede kartellet for de franske myndigheder.

Senegral, et andet mejeriselskab i kartellet, har tilsvarende fået sin bøde nedsat fra 750 til 350 mio. kr. for at medvirke til at afsløre kartellet.

Ud over at aftale priserne for yoghurt i perioden 2006 til 2012 har kartellet ifølge AgraFact også aftalt priserne for creme fraiche og flødeost.

Afsløringen kommer efter at det i sidste uge kom frem, at de spanske konkurrencemyndigheder har givet i alt 660 mio. kr. i bøder i en tilsvarende sag med 11 mejeriselskaber, heriblandt Danone, Nestle og Lactalis. I denne sag drejede det sig om udveksling af følsomme oplysninger om priser og mængder af upasteuriseret mælk i Spanien.

Danone fik en bøde på 173 mio. kr., mens Nestle og Lactalis fik knap halvt så store bøder.

Emneord mælk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.