Mælkeproducent: 10 procent af min besætning er sendt til slagteri- også kælekoen Kia

Blog fra mælkebedriften: Niels Peter Landmark har droppet femte slæt græs, og så er han ved at skifte ud i besætningen. Det er blandt andet gået ud over kælekoen Kia, som forgæves har forsøgt at blive med kalv de seneste to år.

Af Niels Peter Landmark, økologisk mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg havde planlagt at tage femte slæt græs, men det har jeg droppet. Det er så vådt, at jeg er holdt op med at tælle mm nedbør. Bare i dag (mandag, red.) lyder meldingen på 20 mm.

Vi kan ikke tage femte slæt uden at ødelægge marken. Det er ikke det værd. Der står nok, hvad der svarer til et halvt normalt slæt. Efter 20. oktober vil man også bare tage af næste års slæt, har jeg ladet mig fortælle.

Det ødelægger ikke græsset, at det får lov at stå og vokse en vinterpels til, medmindre vi får meget sne i vinter. Så slætmarkerne blive stående som de er, bortset fra en enkelt, der skal lægges om. 

Fodringsmæssigt betyder det ikke så meget. Fjerde slæt gav godt, og der bør være nok græsensilage på lager. Ellers har høsten været god, og jeg kunne nok finde nogle wrapballer. Jeg tror, vi har nok foder, og at det ikke går så galt.

Jeg ville gerne have pudset afgræsningsmarkerne af for tidsler og skræpper. Det har ikke været muligt, fordi alle lavninger har været oversvømmet i over en måned, og vandet står højt i vandløbene.

Jeg kommer nok ikke ud på arealet, medmindre det bliver tørvejr. Det er jeg noget bekymret for. Til foråret bliver strategien nok at tage et tidligt slæt på problemmarkerne, så vi kan få ryddet op.

Det er ikke en optimal afslutning på græssonen, og heller ikke en optimal begyndelse på næste år.

Køer gik ude til slut oktober

Mine køer gik ude næsten hele oktober måned, bortset fra et par dage, hvor det regnede kraftigt. De kom ud igen, da det blev tørvejr og lidt frost. Ja, det halve af flokken stod faktisk ved tråden og ventede midt om formiddagen, så det ville de godt.

Da det begyndte at regne igen, kom de ind for vinteren. Kvierne kom også ind fredag i sidste uge. Nu er der så goldkøerne tilbage plus fíre kvier. De får måske lov at gå ude noget længere. Det er lidt vådt, men det sparer på staldpladsen. 

Køerne har ædt en del græs i oktober. Det har faktsik været et ret godt år, og græs gror jo også godt i vådt vejr. Kunsten er så bare at få det i hus.

Jeg har i dag fået besked på, at to af mine goldkøer har kælvet, så dem skal jeg ud at hente med udsigt til en stor mængde nedbør. 

Kælekoen sendt til slagteri

Sidste uge sendte jeg fem køer på slagteriet, altså 10 procent af besætningen. Det var en blanding af, at de var for gamle eller gav for lidt mælk.

Ud røg også vores kæleko, Kia fra 2011, som er navngivet af mine børn. Kia er højestydende ko fra seneste kontrolopgørelse, men hun kunne ikke blive med kalv efter to års forsøg. Hun nåede at få fem kalve og en ydelse på i alt 1.014 kg værdistof det seneste år. Det er ærgerligt.

Jeg havde det ad h... til over at melde hende til slagteriet. Det føler jeg mig ikke stolt over. Men sådan er det desværre, for der står hele tiden nogle nye og banker på.

Kias mor Sally var også en god kæleko. Vores kæleko er altid med til den lokale sportsfest hver sommer til kokassebingo. Det er en gammel tradition. Nu skal jeg have fundet en ny kæleko, og jeg har allerede en bruttotrup af vælge ud fra.

Vores børn er flyttet hjemmefra, men det er rart og praktisk at have en kæleko, som kommer hen til dig i marken og så følger det meste af flokken typisk efter. En kæleko kan nok ikke betale sig. Men jeg synes, det hører med til at have dyr, at man kan lide at snakke med dem.

Der skal sælges dyr

Den næste tid kommer til at handle om at få solgt nogle dyr, så vi får mere plads i stalden. Selv om jeg har solgt nogle dyr i efteråret, er endnu flere kommet til. Jeg har tilmeldt fem førstekalvkøer til eksport,det var nogle kvier, som ikke nåede med i første omgang. Nu skal jeg se, om jeg kan finde nogle lavdrægtige kvier til salg.

Jeg er ved at afslutte ammekalveprojektet. To kalve går stadig delvis udenfor, men kommer snart ind, sammen med én mor plus fire mere nede i laden. Foreløbig er det gået fint. 

Måske får de nye kalve i vinter lov til at gå en måned hos en ammetante, inden de kommer i boks. Så har de fået den vigtigste måned med mælkeoptag, resten er jo egentlig luksus. Om sommeren er det noget andet, for så skal kalvene lære at begå sig med græs, at ligge i læ, at drikke vand og kende et hegn.

Projektet er så godt, at jeg forventer at køre med samme model med ammetanter som i år. Jeg synes, det giver nogle gode kalve med færre sygdomme, god tilvækst og livskraft. Jeg vejer ikke kalvene, men jeg kan se, at de trives godt og er blanke i pelsen.

Det er også tilfredsstillende at se, at kalvene har det godt med en voksen, og sjovt at se dem lege indbyrdes. Du kan bare se, at de har det godt, og at de trives bedre med at gå hos en ammetante.

Agritechnica og knap så store bedrifter

Næste uge er jeg et par dage på Agritechnica for at kigge på maskingrej. Jeg kigger ikke efter noget specielt, men mere på tendenser og teknik til de knap så store bedrifter som min egen. Det er blevet en tradition at tage derned og få et afbræk i hverdagen.

På Agritechnica for seks år siden så jeg en ny traktor, Claas var i færd med at udvikle. To år efter købte jeg den, så jeg følger lidt med hos Claas dernede.

Faktaboks

Niels Peter Landmark

  • Økologisk mælkeproducent, Vejen. Blogger for Kvæg Plus
  • 55 Holstein årskøer
  • Opdræt: Kvier løbes med kønssorteret sæd, halvdelen af køerne krydses med Hereford. Tyrekalve sælges til opfedning.
  • Ydelse: 10.000 kg EKM, tallet er stigende
  • Alle malkekøer går på dybstrøelse, en De Laval malkerobot fra 2011
  • Økolog siden 2009
  • 55 hektar ejet og forpagtet: græs, foderkorn, helsæd og vinterraps

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.