Mælkeproducent: Begyndte med høet – så kom der 46 millimeter vand

Blog fra mælkebedriften: Hos Tiina og Birger Olsen får køerne både hø og superensilage, og maverne er altid i orden.

Af Tiina Olsen, fortalt til Frederik Thalbitzer

Vi begyndte at presse hø i sidste uge, men da jeg havde presset 34 rundballer, så kom regnen. Det blev til 46 millimeter vand fredag og lørdag, så det blev meget vådt. Vi har brug for vand, men det var nu lidt ærgerligt, at det kom, lige som høet var klart. Birger har været ude at vende det siden kl. 5 i morges, og nu ser vejrudsigten jo ud til, at vi kan presse hø igen.

Vi bruger høet både til køer, kvier og goldkøer. Malkekøerne har konstant adgang til hø, og kan æde så meget, de vil. Det giver gode maver, fordi det indeholder meget fiber.

Vi bruger samme græsblanding til hø som til ensilage, og der er masser af kløver i høet, så køerne kan godt lide det.

Vi skal i gang med 3. slæt til ensilage så vi starter med at snitte i morgen. 2. slæt blev megagod kvalitet, og vi høstede 1.500 kg tørstof pr. hektar.

Seks slæt bliver det til på årsbasis. Vi tager det så ofte, for at få en høj fordøjelighed og kvalitet.

Planen er at tage slæt igen om tre uger. Nu fik vi nok vand til det, det plejer ellers at være for tørt i juli.

Helsæden skal vi også snart i gang med. Vi har en blanding med byg og vikke, som vi er meget spændt på. Det skulle smage godt, så køerne vil æde meget. Der er 29 hektar og de står virkelig fint nu, så vi har store forventninger, vi skal bare lige finde det helt rigtige tidspunkt at høste.

Vi har stadig mange køer, der får kalve lige nu. I går var 11 køer færdiggoldet. Så i dag starter vi goldningen af de næste 7 køer. Vores ældste ko 2633 (Groovy BL) er i den gruppe. Hun har kalv nr. 8 på vej og hun nærmer sig 100.000 kg mælk. Hun har typisk lange laktationer og er 12 år og 3 mdr gammel. I seneste laktation har hun malket sit bedste resultatet med ca. 19200 kg EKM. Vores anden ældste ko nærmer sig også den magiske 100.000 kg grænsen. 2820's (Mäntylän Rakuuna) forventet 9.kælvning er den 29.11.2020.

Jeg tror hemmeligheden ligger i, at hun har et godt helbred, og så har hun stærke klove og et godt bentøj og selvfølgelig god ydelse. Derfor har hun klaret sig så godt i mange år. I gennemsnit får køerne måske fire kalve, og livsydelsen ligger på 44287 kg EKM.

Ellers går det generelt godt lige nu. Vi har ikke de store problemer med yverbetændelse (0,1 per årsko), og besætningen er generelt meget sund.

Faktaboks

FAKTABOKS

Tiina Olsen

  • Driver med sin mand Brunhavegård på Læsø. Blogger til Kvæg Plus
  • 175 holstein-årskøer plus opdræt og opfedning af tyrekalve, der er krydset med Charolais og Blond d´Aquitaine, plus Holstein-tyre, ialt 450 dyr
  • Ydelse: mål er 11.500 kg EKM pr. år, ligger lidt under lige nu.
  • Løsdriftsstald fra 1999, sengebåse, nye spalter, nye madrasser og kobørster i 2018. Gummimåtter i malkestalden og returgang i 2019.
  • Malkestald, 2 x 12 sildeben
  • 425 hektar agerjord med byg, havre, rug, slætgræs og dertil kommer ca. 200 hektar strandeng

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.