Mælkeproducent: Der er gang i kvieeksporten igen

Blog fra mælkeproducenten: Holger Hedelund Poulsens stalde er fulde, og han glæder sig til på torsdag, hvor han igen kan komme af med kvier til eksport.

Af Holger Hedelund Poulsen - fortalt til Frederik Thalbitzer 

På torsdag rejser 20 af mine kælvekvier til Tyskland. Det er noget tiltrængt, for vi er presset på plads. Det har stået stille med salget den vej under corona, men nu kører det igen og prisniveauet er fuldt intakt. Det er som for et år siden.

Det er godt at komme af med kvierne til eksport, for alle alternativer er dårligere.

Der er ret god efterspørgsel på kælvekvier i Tyskland og Holland. I Tyskland på grund af nye kvælstofregler og i Holland på grund af deres fosforregler.

Det får dem til at skifte større racer ud med mindre racer, og her kommer jersey til sin ret.

De kan opretholde deres økonomi på mælkesiden ved at skifte til en mindre race.

Afsætningen af kælvekvier har være god i flere år.

Kommer fra nær og fjern

Jeg sælger til et dansk firma. Det er et samarbejder, der er bygget op gennem årene, og som forudsætter at man leverer noget godt.

Sommetider kommer der kunder ud til os og kigger på dyrene. De kommer helt fra Tyrkiet, Grækenland, Cypern og andre lande. Jeg er ikke sikker på, de ved, hvad de kigger efter, for de går 14 gange rundt om dyrene og kigger.

Faktisk mener jeg, det er mere troværdigt, hvis eksportøren vurderer dem og de så stoler på ham, for det er folk, der ikke er vant til at vurdere jersey.

Hip high - fourth of July

Majsen står fint. Jeg ved, at i USA siger man, at ”Fourth of July” skal majsen være ”hip high”. Det er majsen normalt i USA, men ikke altid i Danmark. Jeg var ude at se på majsen i forgårs, altså 4. juli, og den gik bestemt op til hofterne. Det tegner jo godt. Den har haft gavn af varme og nu vand. Vi har fået 40 millimeter på ti dage.

Ellers kan jeg fortælle, at afgrøderne står godt. Vi venter på 3. slæt og vinterbyggen, og det falder nok sammen.

Vores hestebønner står også forbilledligt. Vi kunne have ønsket os nogle flere bælge, men den ser flot ud. Det samme med vinterbyggen, som er sået efter hestebønner. Hestebønner er en helt fantastisk vekselafgrøde. Alt står faktisk efter bogen trods en vanskelig start, så vi har en god portion optimisme trods en lav kornpris.

Lys og motion mod mælkefeber

Køerne går det også godt med.

Vi har døjet lidt med gamle køer, ældre end 10 år, der får mælkefeber efter kælvning. Vi har prøvet utrolig mange sjove ting for at undgå det. Det som virker bedst er, at de kommer på græs og får lys og motion i stedet for at ligge og drive den af i stalden. Så tager vi dem ind cirka 10 dage før kælvning.

Vi har også undgået ydelsesnedgang i forbindelse med varmen. Vi gør bl.a. det, at vi når vejret er efterårsagtigt som i weekenden, kører vi ud med nogle gode wrapballer fra 2. slæt. Så får de 2-3 FEN i wrap de dage. Kvaliteten fra 2. slæt svarer til afgræsningsgræs.

Ellers er det ferietid, og jeg er kommet på overarbejde. Kælvninger og kalve hænger på mig for tiden, så jeg kan sagtens få tiden til at gå. Til gengæld er de andre nok tilbage sidst i juli, når det går list med høsttravlheden.

Faktaboks

Holger Hedelund Poulsen

  • Ejer Møllegård ved Skanderborg. Blogger til Kvæg Plus
  • Har drevet bedriften i 47 år. Stort fokus på hjemmedyrket foder og at mindske klimabelastningen.
  • Til bedriften hører Danmarks højeste punkt, Møllehøj på 171 meter
  • 190 jersey-køer plus opdræt, alle dyr går på dybstrøelse
  • Gennemsnitlig ydelse pr. ko: ca. 11.000 kg EKM
  • Tre DeLaval malkerobotter, leverer non-gmo mælk til Arla
  • 270 hektar stærkt kuperet jord, hvoraf 130 er ejet: Majs, slætgræs og græsmark på 100 hektar, vinterhvede, vinterbyg, vårbyg, hestebønner og vinterraps
  • To ansatte, en elev og en fastansat

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.