Mælkeproducent: Derfor køber jeg et ECA-vandrensningsanlæg

Blog fra mælkebedriften: Ole Lind har besluttet sig for at købe et ECA-vandrensningsanlæg. Alene med besparelser på rengøringsmiddel og pattespray kan det tjene sig hjem, vurderer han.

Af Ole Lind, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg har besluttet mig for at købe et ECA-vandrensningsanlæg. Jeg er for alvor blevet opmærksom på denne metode til at rense vandet her ved det seneste NutriFair, og mandag i denne uge havde jeg besøg af en repræsentant fra firmaet.

Der har før været sælgere af vandrensningsmetoder rundt, men man tør jo ikke købe den slags, uden effekten er dokumenteret af uvildige undersøgelser.

At ECA-anlægget gør vandet bakterifrit ved hjælp af elektrolyse, er der blevet sagt god for af både Københavns Universitet, Seges og konsulenter, så det sådan set rigtig godt dokumenteret.  Det er også godkendt af Arla og Arla-gården, Levnedsmiddelstyrelsen og så videre.

Stort eller lille anlæg?

Jeg skal beslutte mig for at købe enten et stort anlæg til 225.000 kr. eller et lille anlæg til 44.000 kr. Vi har privat boring og anlægget kobles på, der hvor vandet kommer ind i stalden

Med det store anlæg får jeg renset vandet plus biprodukter i form af sæbe, så jeg kan smide alle rengøringsmidler til robotterne ud. Alene til rengøringsmidler og pattespray bruger jeg 40.000-50.000 kroner om året, og alene den besparelse vil kunne forrente anlægget. Levetiden for det store anlæg er lang, fordi man bedre kan skifte reservedele ud end for det lille anlæg.

Med det lille anlæg får jeg renset vandet plus et biprodukt, som jeg kan bruge til pattespray. Her er levetiden anslået 3-4 år.

Kan forebygge sygdomme

Med rensningen bliver drikkevandet bakteriefrit. Det, der er problemet i dag, er, at de vandrør, vi har liggende under gulvene, får en fedtet hinde inde i sig, som bakterierne sætter sig på. Vi har set det, når vi skiller nogle rør ad.

Bakterier kommer ud i drikkekvandet, og danner en slimhinde i drikkekarrene. Om sommeren eksploderer det i varmen, og får en ko bakterier ned i vommen, hæmmer det immunforsvaret.

Helt konkret synes jeg, at vi her på bedriften har for mange køer med coli yverbetændelse, og det kunne godt skyldes forurenet vand. Coli yvebetændelse bryder laktationskurven, og sådan en ko er længe om at komme op i ydelse igen, så det taber vi mange penge på.

Desuden mister vi hvert år 1-2 køer på grund af coli, og andre køer yder mindre på grund af delvis ødelagt yver efter coli.

Jeg har talt med en landmand, der har kørt med et ECA-anlæg siden november 2018. Han er lige slået over på at bruge anlæggets rengøringsmiddel, efter det gamle lager er brugt op. Han bekræfter, at drikkekarrene er rene og uden slimhinde, nu da bakterierne er udryddet.

Det er selvfølgelig svært at sætte en pris på gevinsten ud over rengøringsmiddel og pattespray, men vi ved at drikkevandet er et problem. Vi har bare ikke kunnet løse det indtil nu.

I de seneste to-tre år har vi ligget omkring 12.000 kg EKM pr. årsko. Jeg synes, vi har haft svært ved at komme videre, og jeg tror at vandrensning vil være det der kunne hjælpe, og få ydelsen til at rykke igen.

Når ECA-anlægget har været i funktion et stykke tid, vender jeg tilbage her på bloggen med en status.

 

Faktaboks

Ole Lind

  • Mælkeproducent, Nørre Snede, blogger for Kvæg Plus
  • 330 årskøer, Holstein
  • Sengebåse med madrasser
  • Fem malkerobotter, DeLaval, og HerdNavigator
  • Markbrug på ca. 270 hektar; 50 ha majs, 100 ha slætgræs, 75 ha vinterrug, 50 ha vårbyg, græsmarker

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.