Mælkeproducent: Drøvtygningsmåleren har sladret

Blog fra bedriften: Martin Mouridsen har fokus på fodringen efter at drøvtygningsmåler har afsløret uregelmæssigheder hos nogle dyr.

Af Martin Mouridsen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Vi er mest optaget af et par småprojekter for tiden.

Bl.a. sætter vi kraftfodersiloer ind, så vi slipper for at have løst lager og får lettere ved at holde rotter, som vi har haft lidt bøvl med, væk.

Vi er også i gang med at lægge knust asfalt på en af vores pladser, som trænger til det. 

Drøvtygningsmåler

I stalden har vi en lille smule problemer. Drøvtygningsmåleren, som vi har på halvdelen af køerne, har slået ud og vist afvigelse på nogle af køerne. To er gået ned med coli, som ellers er den type yverbetændelse, vi har mindst af. Det forstår vi ikke helt.

Drøvtygningsmåleren er bare et halsbånd med transponder. Ligesom en skridttæller, den måler bare hvor aktivt koen er i forhold til at æde. Det viser, om alt er regelmæssigt.

Hvis der er noget galt, prøver vi at finde ud af, hvad det kan være, og det er ikke altid, man lige kan se det. Så må dyrlægen give et bud. Men vi harogså nogle, der er bonnet ud uden, at vi kan se, at de fejler noget.

Vi har også nykælvere, hvor den normalt vil slå ud, men ikke gør det, så der kan også være noget systemfejl i det. Jeg skal have fat i Viking, der forhandler og servicerer, til at se på det. 

Især til brunst

Vi har primært systemet for at overvåge, hvornår dyrene kommer i brunst. Så giver den alarm.

Det er et virkelig godt redskab, for mens vi selv kun ser, hvad der sker, når vi er i stalden, overvåger den jo 24/7 og så kan vi se det på skærmen. Den giver et godt bud på, hvornår insemineringen vil være bedst. 

Kun halvdelen har drøvtygningsmåler, for det er ret dyrt. Kvierne har det, og så har køerne fra 14 dage før kælvning, til de er drægtige. 

I flere tilfælde har den advaret os, så vi kunne undgå løbedrejning, så det er noget, vi er meget glade for. På sigt vil vi nok have det til alle køer. 

Ny aftager af kalve

Ellers har vi fået ny aftager af kalve. Den gamle var ikke helt tilfreds. Det forstår jeg ikke, for vi tørstofregulerer mælken og Calvex måler på kalvene, så vi kan se, at vi ligger godt på tilvækst.

Nu sælger vi så til Husdyrformidlingen Syd. Det har fungeret fint, de to gange, de har hentet kalve, og de er tilfredse med dem. 
 

Faktaboks

Martin Mouridsen

  • Ejer malkekvægbedrift ved Hanning mellem Spjald og Skjern, 29 år, blogger til Kvæg Plus
  • Overtog ejendommen i 2015 i familiehandel
  • 150 Holstein køer inkl. opdræt
  • 80 hektar hører til ejendommen, dyrker i alt 110 hektar fordelt på majs, græs og helsæd som lidt korn med udlæg
  • Ydelse: 11.600 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange dagligt
  • To ansatte, en elev og en fastansat
  • Maskinstation passer markerne og får fast pris pr. FE
  • Udbytteniveau 10.500 FE i majs og 8.500 i majs

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.