Mælkeproducent: Her er bedriftens vigtigste job
Trives medarbejderne, går alt bare lettere, og resultaterne bliver bedre. Derfor prioriterer Niels Jørgensen sine medarbejderes trivsel højt – også selv om det giver skældud i banken.

Når Niels Jørgensen på Neder Nesgårds I/S adskillige gange siden 2006 er blevet hædret for rigtig god mælkekvalitet, deler han meget gerne æren med andre.

For han er altid meget bevidst om, at det gode resultat skyldes en indsats fra samtlige ti ansatte i bedriftens kvæghold.

»Det er mig, der sætter kursen og rammen, men det er medarbejderne, der kender køerne og skaber resultaterne ved at være aktivt med og have en rigtig god teamspirit. Det er ligesom et fodboldhold: Vi skal kunne spille sammen og kunne dele informationer på kryds og tværs. Vi er sammen om det her. Ellers kommer det aldrig til at fungere«, forklarer han.

Med både ukrainere, rumænere og danskere ansat og med en anciennitet varierede fra over fem år til få uger er personaleledelse en prioriteret opgave på bedriften ved Brovst, også selv om overenskomstmæssige vilkår og 37 timers arbejdsuge koster, når der benchmarkes på lønomkostninger.

Der har Niels Jørgensen flere gange oplevet at måtte stå skoleret for sine markant højere lønudgifter i for eksempel banken.

Han tager så diskussionen og forklarer, hvordan merudgiften tjenes hjem, bl.a. på markant lavere sundhedsomkostninger, moderat udskiftningsprocent, fremragende mælkekvalitet og højere ydelse som følge af et celletal omkring de 60.000.

Af med chefkasketten

»Det er jo ikke slaver, vi har ansat. Det er mennesker. Mange af medarbejderne kommer fra lande, som ikke har noget, der bare tilnærmelsesvist minder om vores velfærds- og uddannelsessystem, og de har ofte heller aldrig set en ko før.

Vi skal prøve at tage chefkasketten af og forstå, at det ikke altid er let at falde i søvn om aftenen, når man er langt hjemmefra. De udfordringer er man nødt til også at tage hånd om«, siger Niels Jørgensen.

Netop det med at tage chefkasketten af, er faktisk noget, han praktiserer. Medarbejderne ved, at når han har kasketten på, er han chef. Når den er af, er han menneske som dem og lige med dem.

»Det kan vi godt få til at fungere. Så snakker vi ikke om arbejde, men om alt muligt andet. For mig er det vigtigt at være synlig og få snakket med alle medarbejdere hver dag«, tilføjer han.

Faktaboks

Topkvalitet: Det er resultat af teamwork

  • Neder Nesgårds I/S er kendt for fremragende mælkekvalitet. Som Niels Jørgensen siger: Vi har ikke været i nærheden af 200.000 i celletal siden 2006. 
  • Der malkes tre gange i døgnet og arbejdes meget seriøst med effektive og faste malkerutiner, fordi god mælkekvalitet opfattes som et teamwork på bedriften. 
  • Det kræver også god kommunikation, fordi alt omkring køerne i princippet har betydning for malkearbejdet og mælkekvaliteten.
  • 410 årskøer på vej mod 13.500 kg EKM/årsko. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.