Mælkeproducent: Jeg kan spare 75.000 kr. ved at gøre, som min onkel gjorde

Bjarne Nebel er netop begyndt at fodre med friskt græs. Han forudser en pæn besparelse på indkøbt foder.

Højere indtag af friskt græs, mindre tab ved ensilering og bedre udnyttelse af det friske protein.

Det er Bjarne Nebels forventninger til fodring med friskt græs, som han netop er begyndt med på bedriften med 120 økologiske holsteinkøer ved østjyske Them.

Målet er, at køerne skal æde 7-8 kg ts pr. ko pr. dag så længe der er græs at hente. Hertil kommer minimum 5-6 kg ts pr. ko i afgræsning.

Da det friske græs indeholder mere protein end ensileret græs, forventer Bjarne Nebel at kunne spare 500 g soja pr. ko pr. dag i sæsonen, hvilket beløber sig til ca. 50.000 kr.

Hertil kommer at han sparer omkostninger til ensilering og måske endnu vigtigere, at han undgår at tabe afgrøde og næringssindhold ved ensilering.

»Nogle sætter tabet ved ensilering til 20 pct. Det er ret meget«, mener Bjarne Nebel, som sammen med sin kvægrådgiver har beregnet, at det friske græs samlet set giver en besparelse på 75.000 kr.

Blander i fuldfoderet

En lokal maskinstation klipper græsset på marken med en MaksiGrass-vogn og læsser det af hjemme på gården.

Her mixer Bjarne Nebel det sammen med fuldfoderet.

»Det fungerer rigtig godt, og så dufter der dejligt af græs over hele gården. Jeg kan huske duften fra dengang, jeg fodrede min onkels køer med frisk græs. Det er lidt sjovt, at vi genbruger en gammel praksis«, siger Bjarne Nebel.

Læs mere om bedriften i næste nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.