Mælkeproducent: Jeg tog de sidste foderroer op i påsken - nåede det lige inden såning

Mælkeproducent Jens K. Troldborg og sønnen Mads fik først de sidste foderroer i hus 2. april.

Mandag 2. april - eller med andre ord 2. påskedag. 

Så sent på sæsonen blev det, inden mælkeproducent Jens K. Troldborg, Lemvig, fik den sidste knap halvdel af bedriften Troldborgs foderroer i hus.

I markplanen for 2017 stod der foderroer på fem hektar. Tre hektar blev taget op i efteråret til normal tid, mens en mark på to hektar var godt klistret og med åben vand i begge ender.

"Vi syntes ikke, der var nogen grund til at køre ud i det føre, fordi roerne kan stå og vokse endnu mere hen over vinteren, uden det går ud over kvaliteten.

Det er jo en fordel i forhold til majs, så på den måde er foderroerne gode at have," fortæller Jens Toldborg.

Seneste optagning  i mands minde

Henimod påske blev marken omsider tjenlig at køre på, og så begyndte det jo også at presse på med forårssåningen.

Onsdag før påske og igen 2. påskedag sad Jens Troldborgs 15-årige søn, Mads, ved rattet på bedriftens  New Holland M 115 forspændt en Tim MII SA-TE 120 to-rækket optager, mens farmand kørte fra og transporterede roerne de fem kilometer hjem til gården.

"Jeg har haft landbrug i 22 år, og roer i de seneste 12 år, og det er det seneste jeg nogen sinde har taget roerne op," fortæller Jens Troldborg.

Tim-roeoptageren er købt for nylig, fordi ejerskabet af den optager, som tidligere blev anvendt, er skiftet og nu har base fire timers kørsel væk.

Udbytte mindst 18.000 FE

Optagningen af foderroerne i påsken gik nemt og uden problemer. Udbyttet ventes at lande på mindst  18.000 FE pr. hektar - også selv om toppen ikke kommer med -, hvilket er normaludbyttet i roerne på Troldborg. 

Jens Troldborgs strategi med sen optagning er naturligvis ikke taget ud af den blå luft.

LandboNords roedag i oktober 2017 blev det således anbefalet at vente med at tage foderroerne op til det blev tørvejr - netop fordi der er en betydelig tilvækst i roerne også i det sene efterår.

Roer ensileres med roepiller

På Troldborg ensileres roerne i pose sammen med roepiller og bruges i foderplanen hele året rundt til bedriftens godt 100 Holstein-årskøer, der i snit yder 10.000 kg mælk om året. Bedriften producerer konventionel non-gmo mælk.

Markplanen udgøres af græs, majs, byg og foderroer, hvoraf kun en del af byggen frasælges.

Forårssåningen på Troldborg er endnu ikke begyndt, men ventes at komme igang i løbet af ugen - og i år står der 6,1 hektar foderroer på menuen til senere levering til kvægbesætningen.

Faktaboks

Troldborg

  • 100 årskøer
  • 73 hektar
  • Græs, majs, byg, foderroer

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.