Mælkeproducent: Knust raps i foderrationen er lige til at gå til

Holger Hedelund Poulsen bruger lige nu et halvt kilo knuste rapsfrø pr. ko om dagen, men vil gerne fordoble mængden, når han kan begynde at bruge af egen høst til efteråret.

Hvad Seges skal bruge de næste to år til at undersøge i alle leder og kanter i samarbejde med fire forskellige virksomheder, er allerede praktisk hverdag på Ejer Møllegård, nemlig fodring med knuste rapsfrø.

Her har Holger Hedelund Poulsen et erklæret ønske om at fodre både billigt med hjemmedyrkede fodermidler og samtidig også fodre klimavenligt ved i videst muligt omfang at lade lokalt dyrkede fedt- og proteinkilder fortrænge importvarer.

Han har derfor fodret med hestebønner i lidt over seks år og i det seneste års tid også med knuste rapsfrø. Dertil kommer korn af egen avl samt grovfoder af rigtig god kvalitet.

Ikke alle knusere dur

Rapsfrøene købes lokalt og knuses før udfodring i en gammel stålpladekværn, som tidligere har været brugt til grisefoder.

»Har man ikke en, kan man finde dem i Den Blå Avis for 200-300 kroner. Man kan også bruge skivemøller. Slaglemøller vil stoppe til, og rapsfrø kan heller ikke valses, for så bliver de ikke knust godt nok«, forklarer han.

Stålpladekværnen har i øvrigt tidligere været i brug på bedriften, idet den også blev brugt til at knuse hørfrø med for år tilbage som en fedtkilde på forsøgsbasis.

Direkte i blanderen

Der bruges et halvt kg rapsfrø pr. lakterende ko pr. dag, som knuses direkte ned i skovlen på læssemaskinen, hvorefter de knuste rapsfrø tilsættes fuldfoderet i mikservognen.

»Vi har valgt at knuse frø hver dag. Man koger jo heller ikke havregrød til en hel uge ad gangen«, som Holger Hedelund Poulsen tørt konstaterer.

De hele frø kan opbevares problemfrit, blot de er tørret ned til 9-10 procent vand.

Hvor grænsen går for, hvor mange knuste rapsfrø en ko kan æde om dagen uden problemer, ved han ikke, men tanken er at øge mængden til et kg om dagen.

Hold øje med gødning

Ejer Møllegårds køer kommer på græs om sommeren, og derfor kræver det efter Holger Hedelunds erfaring lidt mere ’fingerspidsfornemmelse’ at fodre med knuste rapsfrø.

»Man skal kigge på fedtsyresammensætningen, fordi man generelt skal passe på med for meget ikke-mættet fedt i rationen, som kan gå ud over cellevægsfordøjelsen. Derfor skal man også kigge på gødningen bag køerne og holde øje med mælkens fedtprocent, for falder den, falder fodereffektiviteten også. Men ellers er det lige til at gå til«, vurderer han.

Billigt fodermiddel

Hvad sundhedseffekten og ydelsesresponset har været, er svært at vurdere, da de knuste rapsfrø har skubbet palmefedt ud af robot-lokkemaden i vinterfoderplanen, ligesom der også bruges lidt flere hestebønner i rationen.

»Men knuste rapsfrø er med til øge energikoncentrationen i foderet, så der er et potentiale for højere ydelse. Desuden er det et ganske billigt fodermiddel, hvis man er i stand til at håndtere knusningen selv«, slutter Holger Hedelund Poulsen.

Faktaboks

Ejer Møllegård:

  • Overtaget af Holger Hedelund Poulsen i 1973. Han er anden generation på bedriften og kaldes også for ’bjergbonden’, fordi kvægbruget ligger ved siden af Ejer Bavnehøj og er Danmarks højstbeliggende kvægbrug.
  • 190 jersey-årskøer på dybstrøelse, som malkes i tre malkerobotter fra DeLaval.
  • 240 hektar i omdrift. Dertil kommer 30 hektar, der bruges til afgræsning. Køerne er på græs i sommerhalvåret.
  • Selvforsyningsgraden ligger omkring 85 procent, Bl.a. har Holger Hedelund Poulsen fodret med hestebønner i seks år og i det seneste år også med knuste rapsfrø.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.