Mælkeproducent malker én gang dagligt - vil aldrig tilbage til to gange
Den irske mælkeproducent Declan White skiftede i 2012 fra to til en daglig malkning for at undgå strafafgift på mælk. Planen var at gå tilbage til to gange malkning ved kvoteophør -men i dag malker han fortsat de 250 malkekøer en gang dagligt.

Skal jeg malke køerne tre gange om dagen for at få højere totalydelse for besætningen? Det er et spørgsmål mange mælkeproducenter overvejer på vore breddegrader.

Den irske mælkeproducent Declan White er imidlertid gået den stik modsatte vej.

Han har tidligere malket to gange dagligt, men gik for syv år siden over til én daglig malkning, og det er han uhyre godt tilfreds med - og han går aldrig tilbage til to daglige malkninger, skriver netavisen Agriland.

"Efter vi er skiftet til én daglig malkning er vores liv blevet vendt på hovedet . Det har været den perfekt løsning for vores bedrift", siger han.

Declan White og hans kone Louise har en kvægbesætning på 250 køer af krydsningsrace og tilhørende 117 hektar. En medhjælper er halvtidsansat. Græsningsarealet er fordelt med 45 hektar omkring malkestalden, mens 40 hektar kun er tilgængelig via 800 meter offentlig vej.

I 2012 skiftede han fra at malke to gange om dagen til kun en daglig malkning for at undgå strafafgift på grund af for høj mælkeproduktion. Planen var, at han ville vende tilbage til malkning to gange om dagen, når kvoterne blev ophævet i 2015 - men det er aldrig sket.

Flere fordele ved én daglig malkning

Med kun en daglig malkning følger nemlig en række fordele, som er uvurderlige, påpeger han.

Fordelene omfatter lavere lønomkostninger og bedre tid til at fokusere at gøre kvægbedriften enkel at passe, hvilket er hele kernen i kun at malke en gange dagligt, og han får til til at styre græsmarkerne optimalt. Desuden har han, muligvis som største gevinst, opnået en bedre balance mellem arbejde og fritid.

"Fremover er det vores prioritet at holde kvægbruget simpel i drift. Vi vil fastholde den nuværende besætningsstørrelse, og så sætter vi fokus på jordens frugtbarhed og på at få krydset nogle gener ind i besætningen, som gør køerne velegnede til én daglig malkning", siger han.  

Ifølge Declan White har han efter overgangen til en daglig malkning altid opnået en mælkepris på mindst 7 eurocent pr. liter (ca. 52 øre pr. liter) over mejeriets gennemsnitspris, fordi besætningens mælk har et højere indhold af værdistoffer.   

sbu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.