Mælkeproducent med 1.100 køer i Estland:  Krig og corona påvirker os lige nu

Blog fra Mælkeproducenten: Også i Estland mærkes krigen i Ukraine. Leo Hansens tre faste markfolk fra Ukraine,der plejer at komme 15. marts må blive hjemme og forsvare landet.

Af Leo Hansen, fortalt til Frederik Thalbitzer 

Krigen i Ukraine påvirker os lige nu, og det kommer lige efter en periode hvor vi har haft stort fravær på grund af corona, hvor folk har måttet blive hjemme fordi de eller familien var syge.

Vi har en del medarbejdere fra Ukraine, og krigen påvirker dem selvfølgelig. Arbejdet passer de fint, og det er måske endda godt at have noget fornuftigt at tage sig til, men tankerne er jo i høj grad hos dem derhjemme. 

Vi har fået et par piger tilbage til farmen efter krigen brød ud, fordi de skulle ud af Ukraine. Der er ingen af vores mænd, der er taget hjem. Så langt så godt. Men vi har tre faste markfolk, der plejer at komme 15. marts. De kan ikke forlade landet, fordi de er mænd.

Den situation tackler vi lige nu ved at købe os til nogle arbejdsopgaver hos naboer. Det er lidt et dilemma, for vi vil gerne holde pladsen åben for dem, hvis krigen forhåbentlig snart slutter, så vi vil ikke bare ansætte andre. Det er tre dygtige folk, vi gerne skal beholde på sigt.

Vi plejer at starte med markarbejdet ultimo marts. Mange marker er vinterpløjet og dermed skal vi bare køer gylle og harve op til såning som sker midt i april 

Vi vil gerne støtte de folk vi har fra Ukraine, men det er lidt svært at give mere end moralsk støtte. Hvis deres familier gerne vil komme, kan vi hjælpe dem med at finde en løsning. De er mere end velkomne her. Vi har en del lejligheder, der hører til ejendommen, hvor nogle af ukrainerne bor. Der er dog ikke kommet nogen familier endnu. 

Berørt

Ukrainekrisen berør også esterne. Det er ikke så mange år siden, Estland selv blev selvstændigt og fri af Sovjet og de ser spændt på, hvordan krisen udvikler sig. Det tegner lidt til, at Putin gerne vil genskabe det gamle Sovjet, og det kan de jo ikke lide. De er glade for, at de er i Nato. 

Heldigvis er to medarbejdere, der var hjemme, da krigen brød ud, kommet tilbage. Også herovre kan man automatisk forlænge kontrakter, så de ikke ryger ud af landet nu. 

Ellers går det godt på bedriften. Produktionen går fint. Vi kan mærke, at det er ved at være lidt forårsagtigt, selv om der stadig er frost om natten og sne, men der er også flere lyse timer og mere sol, og det afspejler sig i reproduktionen. Deres brunst er langt tydeligere nu, og det er godt.

 

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.