Mælkeproducent med 575 årskøer: »CowConnect er så simpelt, at alle kan være med«

Når en ko æder for ca. 40 kroner om dagen, er nøjagtighed afgørende, når fuldfoderblanderen læsses.

"Det er et ret godt system til dem, der ikke vil nørde detaljer, men først og fremmest skal have blandet noget foder i den rette mængde og med høj præcison. Det er så simpelt et system, at alle kan være med.

Men det er stadig muligt at nørde køer og fodring, hvis man vil det eller pludselig får behovet for at tjekke op eller ændre noget. Det må du godt skrive som det første.«

Sådan lyder skudsmålet fra mælkeproducenten Lars Lomholdt, Årestup nær Skørping, til det nye foderstyrings- og dataudvekslingsssystem CowConnect, udviklet af Jesper Mortensen og Bjarke Sørensen.

Med en højtydende besætning på 575 årskøer (Dansk Holstein) er der store værdier på spil hver eneste dag hos Lars Lomholdt, når der blandes omkring 35 ton foder.

Besætningen æder for ca. otte millioner kroner om året, og derfor har det voldsom indflydelse på økonomien, om læsseafvigelsen er en eller ti procent på hver grabfuld, og om energiudnyttelsen er 95 eller 107 procent, som den har været oppe på, når det går allerbedst. Lige nu er den på 103 procent.

Holder os skarpe

Derfor er sikkerhed for, at koantallet passer, og at der udfodres de rette mængder, helt afgørende. Det sikrer den app-baserede løsning med automatisk dataudveksling mellem fuldfoderblander og DMS via ’skyen’ og mulighed for at følge med på alle smartphones og tablets.

»Det er med til at holde os alle skarpe på at fodre præcist. Ingen vil jo være den ringeste til at blande foder,« understreger han og glæder sig også over tidsbesparelsen i forhold til førhen, hvor man skulle forbi stald-computeren og lave opdateringer og derefter have dem overført til fuldfoderblanderens veje- og styresystem:

»Folkene kan gå direkte på opgaven nu, fordi alle data er opdaterede og tilgængelige via smartphonen.«

Med omkring 13.500 kg EKM i årsydelse er præcision desuden afgørende i hvert eneste læs.

»Ryger der 200 gram ekstra soja pr. ko i blanderen, så tilter hele besætningen med diarré, og derfor er det også vigtigt, at vi kan se afvigelserne på hvert enkelt fodermiddel, og at vi kan se dem med det samme på smartphonen i f.eks. kaffepausen og få løst eventuelle problemer på stedet,« tilføjer Lars Lomholdt.

Hav DMS og foderstyring med overalt på din smartphone

Hidtil har kommunikationen mellem DMS og fuldfoderblanderen været yderst bøvlet, og dermed er en lang række data aldrig rigtig kommet i spil som optimeringsværktøjer på de fleste bedrifter.

Det gør CowConnect nu muligt med sin cloudbaserede app-løsning, der er mærkeneutral og kan udveksle data automatisk mellem DMS og alle fabrikater af fuldfoderblandere’.

Udover app’en indeholder løsningen en styreboks monteret på blanderen, som enten overtager eller ’lytter’ signalerne til fra vejesystemet. Styreboksen opretter et trådløst netværk omkring blanderen og kommunikerer på den måde med tablet-terminalen i læssetraktoren. Mistes signalet, skiftes der automatisk til mobilnettet.

Men CowConnect-app’en er også tilgængelig med adgangskode på alle smartphones. Da alle data udveksles via skyen, er de derfor også altid tilgængelige og aktuelle for alle med adgang, hvilket også gælder for f.eks. bedriftens rådgivere.

Dermed kan alle rettelser og ændringer også gennemføres, så de er tilgængelige for alle og får effekt med det samme, uden at man skal sidde ved en computer eller i læsseredskabets kabine.

App’ens brugerflade er ganske enkel, når du skal fodre. Du synkroniserer med DMS og taster din vurdering af restfoderet ind. Derefter vælger du foderplan og staldafsnit og justerer evt. dyreantal og ration. Og så får du en enkel og overskuelig blandeguide, der fodermiddel for fodermiddel og grabfuld for grabfuld sikrer, at du udfodrer præcis den ønskede mængde gennem en vægtnedtælling.

Dertil kommer andre finesser, og app’en udbygges løbende i dialog med brugerne.

Hi-Spec Danmark har udviklet en lignende løsning til fuldfoderblandere med veje- og styresystem fra italienske Dinamica Generale, hvor også brug af NIR-sensor er integreret. CowConnect har netop meddelt, at de sammen med Stenderup arbejder på en lignede løsning med Seges som tovholder for NIR-kaliberingsdatabasen.

Faktaboks

  • Lars Lomholdt
  • 575 årskøer (Dansk Holstein)
  • 13.500 kg EKM/årsko

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.