Mælkeproducent med i avlsprojekt: Vi slipper måske snart helt for afhorning

Blog fra mælkebedriften: Ole Lind lægger kvier til et avlsprojekt for pollethed for Holstein, og de første tyre er nu på brugslisten.

Af Ole Lind, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg har nu i flere år været med i et avlsprojekt, der har til formål at fremavle Holstein-tyre og kvier med pollede gener, så vi kvægbrugere bliver fri for at afhorne dyrene.

Afhorning har omkostninger på flere fronter. Kalvens tilvækst står ofte stille i en periode efter indgrebet. Og så er det noget, som hverken landmand eller kalven bryder sig ret meget om.

De ca. 50 kr, som det ifølge Seges koster at afhorne en kalv, er altså kun en del af  omkostningerne. Og vi skal jo også tage dyrevelfærd alvorligt, dér hvor vi kan gøre en forskel.

Henter æg fra nogle af Europas bedste kvier

Projektet blev startet af et privat avlsfirma for fire år siden, og min opgave i projektet er at stille såkaldte recipienter (rugemødre) til rådighed. Det indebærer, at æg fra nogle af de bedste pollede kvier og tyre  transplanteres til mine kvier og kalvene fødes så i min besætning.

Når kalvene er født testes de genomisk, og de får indexer i flere forskellige lande.

Som udgangspunkt er alt afkommet mit, men de allerbedste af tyrene ejes af avlsselskabet bag projektet, og de sælges så til kvægavlsforeninger rundt omkring i Europa.

De bedste af kvierne fra projektet benyttes så igen til nye ægtransplantationer, og efterhånden er over halvdelen af vores avlskvier nu pollede.

Vink farvel til afhorning

Vi er nu kommet så langt i projektet, at nogle af de første af dyrene nu er såkaldte homozygoter, hvilket betyder at de har det pollede anlæg fra begge forældre. Det vil sige at dyrene giver pollethed videre til alt deres afkom.

Kvægavlsforeningen Viking har allerede flere af tyrene fra projektet på deres brugsplan.

Det er klart, at pollethed er en vigtig egenskab, men den er jo kun vigtig, hvis dyrene ellers er
på niveau med de hornede dyr for alle de andre økonomiske indexer.

Jeg er helt sikker på, at alle kvægbrugere gerne vil slippe for afhorning, og de vil derfor bruge sæd fra nogle af de pollede tyre, der nu er tilgængelige.

Inden for ganske få år tror jeg vi kan vinke farvel til det trælse afhorningsarbejde - og så synes jeg i øvrigt at det er et vildt spændende projekt, hvis det kan lykkes.

Faktaboks

Ole Lind

  • Mælkeproducent, Nørre Snede, blogger for Kvæg Plus
  • 330 årskøer, Holstein
  • Sengebåse med madrasser
  • Fem malkerobotter, DeLaval, og HerdNavigator
  • Markbrug på ca. 270 hektar; 50 ha majs, 100 ha slætgræs, 75 ha vinterrug, 50 ha vårbyg, græsmarker

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.