Mælkeproducent vasker sand og gør gyllen egnet til biogas

Efter en proces på tre år står Mogens Hjort Jensen med en sandseparator, som kan opfylde hans drømme om at levere gylle til biogas og genanvende sandet i stalden.

Man står lettere imponeret tilbage, når man står med en nævefuld sand for enden af sandseparatoren, som siden november har været i brug hos mælkeproducent Mogens Hjort Jensen, Bakkegården ved Grenå.

Ved indløbet fra fortanken til anlægget er gylle og sand en homogen masse, men takket være fire pumper og gyllens vandring i flere rør, ender man ud med to værdifulde produkter: Tynd gylle og rent sand.

Mogens Hjort Jensen har været fascineret af anlæg til separering af sand og teknologien bagved i flere år. Han har haft adskillige idéer til, hvordan det optimale anlæg burde se ud, og flere af idéerne opstod på en studietur til USA arrangeret af bl.a. Byggeri & Teknik i Herning.

Anlægget, som blev sat i funktion i november, er ikke det første på Bakkegården, men Mogens Hjort Jensen tror, at anlægget fra hollandske MavaSol er det anlæg, som bedst matcher hans ønsker.

Ressourceudnyttelse

Når Mogens Hjort Jensen har brugt så mange ressourcer på kunne skille sandet ud af gyllen, er det primært, fordi han håber at kunne levere gylle til et kommende biogasanlæg ved Grenå.

Og netop biogasanlæg er ikke specielt begejstrede for kvæggylle med betydelige mængder sand, fordi det slider på anlægget og bundfældes i tankene.

»Med anlægget får vi mulighed for at genanvende sandet som strøelse i køernes sengebåse. Men jeg betragter det mest som en bonus. Det primære er at gøre gyllen egnet til biogas,« fortæller Mogens Hjort Jensen.

Tynd gylle til græsmarkerne

Fiberpressen, som indgår i anlægget, giver flere fordele. Den skiller den vaskede gylle i en tynd og tykkere version, og den tynde version egner sig i forsuret tilstand fortrinligt til udlægning med slæbeslanger på bedriftens græsarealer.

»Går det hele op i en højere enhed, kan vi virkelig tale om god udnyttelse af ressourcerne. Og forhåbentlig også økonomiske gevinster flere steder,« mener Rasmus Kjelsmark Nielsen, Byggeri & Teknik.

Anlægget fra MavaSol er det første anlæg, som er installeret i det nordlige Europa, men det afskrækker ikke Mogens Hjort Jensen.

»Det er et ret simpelt anlæg, og de hollandske teknikere er aldrig længere væk end et telefonopkald,« siger han.

Kun en pumpe er udsat

MavaSols Anlæg gør brug af fire pumper til at flytte gyllen. Men det er kun stempelpumpen, som håndterer sandholdigt gylle.

Der er kun en manuel opgave for Mogens Hjort Jensen i forbindelse med sandseparatoren fra MavaSol: At fjerne det vaskede sand og lægge det på lager til senere udbringning i kostalden med plads til 480 køer.

Resten er fuldautomatisk, og det værdsætter mælkeproducenten fra Grenå.

På samme måde lægger han ikke skjul på, at det tiltaler ham, at der kun benyttes fire pumper til at flytte gyllen i anlægget.

»Man kommer ikke uden om, at sand slider på udstyret og i særdeleshed på pumperne. Derfor gik jeg bevidst efter en model, hvor færrest mulige pumper håndterer sandholdigt gylle for at minimere omkostningerne til vedligehold. I dette anlæg er det kun stempelpumpen, som belastes af sandholdigt gylle,« fortæller han.

I stedet for pumper benyttes fald i rør og kar til at drive gyllen af sted og skille sand fra gylle.

Genanvender vaskevand

Foruden de mekaniske processer benyttes også vand til at vaske det sidste sand ud af gyllen. Her er Mogens Hjort Jensen i færd med at udfase brugen af rent vand til fordel for vaskevand fra malkestalden og afløb fra ensilagesiloerne.

Selvom anlægget kun har kørt i nogle måneder, er Mogens Hjort Jensen allerede ved at overveje flere fintuninger af processen. Bl.a. har leverandøren af anlægget opfordret ham til at anvende grovere sand end nu, hvor han kun bruger sand med kornstørrelser på 0,2-1,0 mm.

»MavaSol anbefaler sand med kornstørrelser på 0,6-1,0 mm, og fra USA ved vi, at det kan fungere med endnu grovere sand. Det er nok et spørgsmål om, at vi skal vænne os til, at køer godt kan hvile i andet end fint sand, uden at det får betydning for bl.a. klovsundheden,« mener Rasmus Kjelsmark Nielsen, byggerådgiver ved Byggeri & Teknik, som har rådgivet Mogens Hjort Jensen i valget af sandseparatoren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.