Majsen giver godt i hele landet

Bedste majsudbytter - i forhold til normalen - findes på Sjælland, mens Østjylland melder om udbytter lidt over normalt.

Der meldes om flotte majsudbytter landet over i majs-barometeret i fredagens udgave af LandbrugsAvisen.

Bedste majs-udbytter forventes på Sjælland, hvor konsulenterne melder om 20 procent bedre udbytter end normalt. Fyn, Nordsjælland og Bornholm melder om udbytter på 15 procent bedre udbytter.

Laveste udbytter indberettes af LMO i Østjylland. Her melder konsulenterne - med de nuværende høstanalyser - et forventet udbytte lidt over middel.

Stivelsesandelen er dog måske lidt lavere end normalt på grund, at kolberne fylder mindre i den samlede andel.

"Vi kan godt se, at der er nogle store dynger derude, men når vi ser på stivelsesandelen, er den måske lavere end normalt," siger planteavlskonsulent Henrik Vinther, rådgivningsvirksomheden LMO.

"Kolbeudviklingen kunne nogle steder være bedre, men vi afventer flere analyser," siger han om majsen, der stort set er færdighøstet i det østjyske.

Nogle kvægproducenter har sat højere stub på majsen. Det giver mindre andel af stængel og forholdsvis mere kolbe og rykker dermed på stivelsesindholdet.

Selvom det giver færre foderenheder, så undgår man at supplere med korn. I denne tid, hvor likviditeten er presset, vil nogle landmænd gerne undgå at skulle tilkøbe korn, beretter konsulenten.

"Hvis stivelsesindholdet er lavere end normalt, kan fodringskonsulenterne lave plan efter det," siger Henrik Vinther.

I årene 2011-2015 er det Bornholm, der har haft de højeste udbytter på 12.156 foderenheder pr. hektar.

Læs mere i LandbrugsAvisen, der udkommer i dag, fredag. Den kommende tid fortæller vi om de nominerede til prisen "Årets unge landmand". Læs som e-avis her. Tegn et abonnement på LandbrugsAvisen og få en fem ugers gratis prøveperiode.

Rettet 14. oktober kl. 10.32: LMO har korrigeret forventet majsudbytter fra lidt under middel (95 procent i fht. 10-årigt gennemsnit) til lidt over middel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.