Malkerobotter: Fokus på øget profit

Antallet af malkerobotter på verdensplan har været stigende de sidste år, og det ser ikke umiddelbart ud til, at den tendens ændres, skriver Dairy Global

Der udvikles hele tiden nye malkerobotter med bedre og hurtigere malkning, men også med fokus på brugervenlighed. 

Som et eksempel blev DeLaval VMS V300 mælkerobot lanceret i 2018 sammen med ”DeLaval InControl”. DeLaval InControl giver landmanden mulighed for at få informationer om og styre malkerobotten på længere afstand. 

DeLaval VMS V300 har også øget nøjagtighed i at sætte patkopperne på koen, så malkningen går hurtigere. Derudover skal robotten ikke hjælpes til at sætte patkopperne på koen ved første malkning, så man kan spare arbejde. 

Fokus på ko komfort  

DeLavals PureFlow har øget fokus på sundhed og mælkekvalitet. Når patternes rengøres inden malkning, er det med varmt vand, luft og formalkning. 

Efter malkningen er præcisionen for pattespray øget, så den rammer bedre. Det giver samlet en højere mælkekvalitet, et øget mælkeflow og en bedre ko komfort. 

BouMatic har lavet Gemini robotten, som malker koen bagfra som den eneste på markedet. 

Ved at koen malkes bagfra, ser koen ikke armen, så den bliver mindre nervøs. Derudover er robotten blevet designet, så den er nem at opgradere uden at skifte hele systemet. 

BouMatic har også en malkerobot med plads til to køer, så man skal bruge mindre plads i stalden på robotten. 

Lely har udviklet l-flow, som gør det nemt for koen at gå ind og ud af robotten. Der er god plads inde i robotten, som gør at koen kan gå frem og tilbage. 

Et kamera fanger koens bevægelser og følger den, så patkopperne ikke falder af. I den nyeste model, Astronaut A5, er robotarmen blevet endnu hurtigere og mere præcis når den følger koen bevægelser. 

Fremtiden 

”Der er forsat fokus på at øge køernes komfort og sundhed i malkekvægsverdenen, og det vil der også være i udviklingen af malkerobotter”, siger Christian Rousseau fra Milkomax. 

Der kommer til at være øget fokus på, at udstyret bliver hurtigere og renere, samt at landmanden får en øget profit. Det betyder at robotterne skal vedligeholdes mindre og koster mindre at have i gang, fortsætter Christian Rousseau. 

Fremtidens malkerobotter vil også give mere information og tilpasses til hver enkelt besætning. Der kommer mere fokus på management og målinger fra robotten som kan hjælpe landmanden med nå besætningsmålene. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.