Mange kg mælk pr. robot: Sådan får du mest muligt ud af dine robotter

Rene, velholdte og indbydende malkerobotter er forudsætninger for at kunne malke mange kg mælk pr. robot.

Af: Louise Hilligsøe og Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark

Malkerobotterne på markedet bliver bedre og bedre, mere og mere avanceret og kommer dermed også med flere data til os. Data som kan hjælpe os i at optimere mælkeproduktionen. Et lille udpluk af det data vi bruger, er antal malkninger pr. ko, mælkeflow, ydelse.

En god søgning til robotterne kan være en balancegang. Nogle har svært ved at knække koden, for andre går det let. Søgningen afhænger af flere forskellige faktorer såsom belægningsgraden ved robotterne, smagen og mængden af kraftfoder, sammensætning af rationen på foderbordet, staldens indretning, jeg kunne blive ved med at liste op – men i stedet vil jeg fortælle hvad du kan gøre for at øge søgningen.

For jer der endnu overvejer robotter – sørg for at placere robotterne så frit så muligt, køerne vil ikke ind i en sort hule og malkes – ville du? Belægningsgraden er også vigtig 60 køer pr. robot er en god tommelfingerregel. Men 70 køer/robot kan også gå an, robotterne og dig selv er bare lidt hårdere spændt for. Du er nødt til at være mere skarp på at hjælpe de svage køer i robotten 2-3 gange dagligt.

Maks seks kg tilskudsfoder

Mange rådgivere kan sige meget forskelligt om tildeling af kraftfoder i robotten. Fælles for dem alle er nok at køerne endelig ikke må få mere end de kan nå at æde op. Erfaringer sige 5-6 kg er maks. for den højt ydende ko.

Det er ikke hvilket som helst kraftfoder der kan bruges. Smuldrer det for meget vil de ikke have det og er smagen ikke god æder de ligeledes heller ikke op. Rationen på foderbordet skal være afstemt således at køerne har en naturlig trang til at opsøge robotten for at få det ”sidste” energi. Er der for meget energi i rationen på foderbordet, vil motivationen for at gå i robotten være mindre.  

Men management af dyrene og robotten er altså det halve af arbejdet. Rengør robotterne og robotrummet grundigt med sæbe hver dag – tør du ikke spise derude er det ikke rent nok! Lav faste rutiner omkring tidspunkter på dagen hvor du driver køer til robotten. Generel sundhed og velvære har også betydning for om koen søger i robotten. En dårlig klov, dårligt ben eller andet gør at koen ikke vil søge efter robotten og især ikke hvis der er en høj belægning på robotterne. Så når du nu alligevel går blandt dem og driver køer til robotten 2- 3 gange dagligt så hold øje med om nogle af køerne halter, er sløve eller har andre dårligdomme. 

Sådan gør Alfred

Alfred Kloster, Aulum, har en økologisk besætning, med 4 robotter, der arbejder på højtryk. To af robotterne nærmer sig 1 mill. kg/år.

Der malkes mellem 280 og 300 køer (70-75/robot). 

Gennemsnit den seneste uge:

  • Mælkeflow        3,4 kg/min
  • Malkninger         2,8
  • Afvisninger        1,1
  • EKM/malkende ko    37,4
  • Fritid        7,5 %
  • Kraftfoder/ko i robot    4,4 kg

Hvad gør forskellen?

Indstilling på robotten er afgørende. Malketilladelse, forberedelsestid, vakuum, pattegummi, pulsering osv.

Sørg for at alt teknik er i topform, og som tidligere nævnt hold robotterne rene. Specielt skal laser holdes rene. Tør gerne laser af flere gange dagligt. Skift slanger og andre dele før de bliver slidte. Og selvfølgelig, hvis det er muligt, udsætte køer der ”stjæler” meget tid i robotten. Også selv om hun måske har en høj ydelse. I den nævnte besætning er der køer med over 6 kg/min i mælkeflow. 

En årlig optimeret af indstillingerne kan kun anbefales. Der kommer ny viden og erfaringer til som du måske kan udnytte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.