Mange små folde giver det højeste udbytte ved afgræsning
Afgræsningsmarkernes udbytte stiger, når der rotationsgræsses mellem folde, viser data fra erfa-gruppe med speciale i afgræsning.

Der skal sættes lange flere hegn og laves mindre folde, hvis udbyttet i afgræsningsmarkerne skal op.

Sådan lød kvægrådgiver Hans Lunds konklusion på ØkologiRådgivning Danmarks afsluttende møde for konceptet ’eliteafgræsserne’.

Data fra de 34 medvirkende besætninger viser med al tydelighed, at jo længere tid, der er mellem køerne afgræsser en fold, desto højere bliver udbyttet pr. hektar. Bedriften med det højeste udbytte på 8.953 kg ts pr. hektar havde således en rotation på næsten 15 dage.

Samme datasæt viste dog ikke, at en lang rotation gavner køernes græsoptagelse lige så gunstigt.

»Vi kan derfor godt konkludere, at det er det højere udbytte, der skal betale arbejdet med at hegne noget mere«, lød det fra Hans Lund.

Data viste endvidere, at der ikke er en sammenhæng mellem græsarealet pr. ko og udbyttet, men køernes græsoptagelse stiger med større græsareal.

Rekord i et vanskeligt år

Vækstsæsonen blev af flere deltagere betegnet som vanskelig med kulde, varme, tørke og masser af nedbør på ikke altid belejlige tidspunkter.

Alligevel lykkes det for Jan Bolding, Årre, at sætte fem-års rekord ved at opnå en græsoptagelse pr. ko på hele 2.290 kg ts.

Vejen dertil er gået via mange, mindre fold med rotation samt en disciplineret tilgang til, at køerne skal opnå et stort græsoptag.

»Jeg viger ikke en tomme fra strategien, selv om de pludselig dykker lidt i mælkemængde, fordi græssets kvalitet skifter, eller det er dårligt vejr. Hvis jeg først bøjer af og giver dem ekstra fuldfoder på stald, kommer de ikke tilbage på et højt græsoptag resten af sæsonen«, lød Jan Boldings erfaring.

Højere græs

Gennemsnitligt opnåede de 34 deltagende besætninger en græsoptagelse på 1.116 kg ts pr. ko, men enkeltpræstationer gør, at det er muligt at øge dette niveau, mener Hans Lund.

Flere af deltagerne bemærkede, at det er arbejdsindsatsen, som spærrer for, at de sætter flere hegn for at få flere folde.

Her kan en løsning være brug af flytbart hegn, som er let at sætte og rulle ind igen.

Gert Glob Lassen, Silkeborg, som opnåede det højeste udbytte på markniveau, pegede på vigtigheden af at sætte hegnet, så der er god plads til vandingsmaskiner og til at tage slæt. Han har selv lavet 24 meter brede åbninger i foragrene, så selv store græsriver let kan komme omkring i flere folde, når der skal tages slæt.

Faktaboks

4 anbefalinger om afgræsning

  1. Foldskifte:: Bedrifter med flere, mindre folde opnår det højeste udbytte på markniveau. 
  2. Græs med længde: For at stabilisere køernes vom ved afgræsning samt at opnå et højt udbytte bør græsset først tilbydes køerne, når græshøjden er 10-15 cm. Her er det ’vomvenligt’.
  3. Sultne køer: Køer skal være sultne, når de lukkes på græs. Derfor skal foderbordet i stalden være tomt i nogle timer, før køerne lukkes ud. 
  4. Veksel mellem slæt og afgræsning: For at rydde buskgræs væk bør der afpudses og allerhelst tages slæt. Ved at tage slæt fremprovokeres en ny start for græsset, og det øger køernes appetit. Veksel mellem slæt og afgræsning giver også totalt set et højere udbytte end udelukkende afgræsning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.