Mangel på propionsyre, overvej at ensilere tidligt høstet korn

Kornet modner hurtigt nu. Måske skal du overveje at høste det meget snart, crimpe og ensilere det.

Da andre lavede helsæd af korn sidste år, høstede mælkeproducent Søren Brogaard Christensen kornet med mejetærskeren, fik maskinstationen til at crimpe det og kørte det i stak som ensilage. Derefter blev det brugt som korn i fuldfoderet til køerne.

»Det har været en god erfaring, for det er meget nemt at arbejde med, når det først ligger i stakken. Det er bare at åbne stakken og smide en skovlfuld i foderblanderen«, siger han.

I år vil han gentage succesen, og metoden er også endnu mere relevant i år, hvor en propionsyrefabrik er brændt, så det er svært eller dyrt at få fat i til syrebehandling korn.

Som tyk grød

Maskinstationen crimper efter høst det ret fugtige korn, det vil sige trykker kornet fladt med en stor, effektiv valse i en fart. Derefter køres det sammen i stak, som når man laver anden ensilage.

»Det bliver en tyk grød, der er ligesom mosejord at køre i«, siger Søren Brogaard Christensen.

Sidste år tilsatte han propionsyre, men det er unødvendigt, når det bliver ensileret, så det gør han ikke i år.

Vandindholdet var 40-45 procent, husker han. Udbyttet lå på 5.700 FEN pr. hektar, hvilket svarer nogenlunde til, hvad han plejer at høste i modent korn, der syrebehandles.

»Fordelen ved at ensilere det crimpede korn er, at når det ligger i stakken, er det klar til brug, og det ligger på en betonplads«, siger han.

En plads, der kan bruges til meget andet efter behov.

»Hvis man har modent korn i en amerikanersilo, kan den ligesom ikke bruges til andet end korn«, påpeger han.

Godt foder

Fodermæssigt var han også godt tilfreds med det crimpede, ensilerede korn.

»Vi brugte det til køerne, men i år vil vi også prøve det til kalvene, for det er jo ikke helt billigt at købe kalvefoder«, siger han.

Holdbarheden har også været god. Søren Brogaard Christensen fodrede med det sidste efterår, indtil dyrene fik kolbemajs. Så holdt han en pause og begyndte, da den var sluppet op, hvorefter han begyndte igen.

»Det er nemt, men man skal selvfølgelig dække stakken godt af, når man har taget af den«, siger han.

Faktaboks

Crimpet, ensileret korn

  • Høst: Kornet høstes med mejetærsker to-tre uger, inden det er helt modent
  • Crimpning: Dernæst crimpes (valses) kornet og ensileres i silo eller silopose
  • Tidspunkt: Det ideelle tidspunkt for høst af korn til crimpning er, når kornet er gulmodent, tre fire uger før almindelig kornhøst og ved et vandindhold på 35-45 procent

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.