Metaldetektor på finsnitter tænker mere på snitteren end på koen

Metaldetektoren på finsnitteren er ingen garanti for, at koen skånes for metal i foderet, viser tests.

Man kan ikke regne med, at bare fordi der er en metaldetektor på finsnitteren, når man høster græs, slipper man for metal i foderet. Det har Seges konstateret i forbindelse med nogle simple tests af et par finsnittere.

- Det er bemærkelsesværdigt, at der stadig findes masser af metal i fuldfoderet, selv om græsset er høstet med en finsnitter med metaldetektor. Vi kan se, at man under praktiske forhold ikke kan regne med, at alt metal er sorteret fra, siger Niels Bastian, specialkonsulent hos Seges.

Metal i kvægfoder kan være særdeles skadeligt for koen og volde både smerter og tab. Derfor er det vigtigt at sortere det fra. Seges har lagt små metalstykker ud i græs, hvor der blev kørt med finsnitter for at se, i hvilket omfang stykkerne bliver fundet. Metalstykkerne var hegnstråd i længderne 30, 45 og 60 millimeter.

Finder ikke alt

Den New Holland snitter, der kørte med metaldetektor, fandt ingen af stykkerne i tre testrunder.

- Det skuffede snittepiloterne, fordi de har indtryk af, at snitteren er følsom, men det er også svært at finde en nål i en høstak, siger Niels Bastian.

De kunne godt se metalstykkerne på overvågningen, men snitteren slog ikke fra.

- Det er svært at sige hvorfor, men måske er det, fordi,at stykkerne ikke var en trussel set fra snitterens perspektiv. Men det kan det sagtens være fra koens perspektiv.

Indstilling er vigtig

Kronesnitteren blev i første omgang indstillet til 100 procents følsomhed. Ved den indstilling fandt den metalstykkerne på 60 og 45 millimeter, men åd stykkerne på 30 millimeter uden at blinke. Det samme var tilfældet, når den blev indstillet til 70 procents følsomhed.

Da følsomheden blev sænket til 50 procent, stoppede den ikke for et eneste af de stykker metal, der var lagt ud.

- Det kan godt virke, som om metaldetektoren især er der, for at store stykker metal så som gamle harvetænder ikke skal ødelægge snitteren, og at den ikke opdager de mindre stykker, siger Niels Bastian, som også pointerer, at følsomheden bør indstilles til 100 procent, hvis man skal skåne koen for metal i foderet.

- Jeg er lidt bange for, at det ikke er normalen at indstille metaldetektoren til at være så fintfølende, tilføjer han.

Gammel skade

Niels Bastian mener, at mange metalstykker eksisterer i markerne, fordi der har været brugt metalhegn i århundreder. Desuden var der før i tiden ikke tradition for at køre affald til genbrugspladsen, og historisk set er genbrugspladser også at nyere dato. Affald blev brændt bag gården og resterne kom på møddingen og blev spredt i markerne.

- Der kan ligge masser af metalstumper, og de forsvinder jo ikke ved at blive pløjet ned.

Han opfordrer til, at man beder snitterpiloten om at efterlade græsset i marken, der hvor metaldetektoren reagerer. Derefter kan man gå ud med sin egen detektor og finde metallet og blive klog på, hvad det er.

- Det kan godt være, det ikke er populært at efterlade 25 klatter græs i marken, men det kan være med til at give overblik over, hvad problemet er, og det er godt for koen, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.