Miljøchef: Lovkrav kræver planlægning nu

Om to år træder en række nye krav til kvægstalde i kraft. Det er derfor på tide at begynde planlægning og ansøgningsarbejde nu, mener Gråkjær Miljøcenter.

I 2024 træder en række nye krav til kvægstalde i kraft. Der kommer blandt andet krav om kælvningsafdelinger i eksisterende staldanlæg, og selv om to år kan virke som lang tid til at opfylde disse krav, bør man begynde sin planlægning allerede nu. Det mener miljøfaglig chef Nina Gamby, Gråkjær Miljøcenter.

Hun peger på, at ændringer i bestående staldanlæg ofte kræver en forøgelse af produktionsarealet, og det vil for de fleste medføre et behov for at få en ny miljøgodkendelse.

- Det er desværre ikke noget, der kan klares i et snuptag. Det er en proces, der kræver både tid og tålmodighed, og i værste fald kan den samlede behandlingstid for en ansøgning tage op mod to år, siger hun.

Hun understreger samtidig, at der kan være fordele at hente, hvis bedriftens eksisterende miljøgodkendelse er fra før 2017.

- Før 2017 blev miljøgodkendelsen meddelt i antal dyr og dyreenheder. Med Husdyrloven, der trådte i kraft i 2017, blev det ændret til produktionsarealet i staldanlægget. Det giver mælkeproducenterne mulighed for en mere fleksibel produktion. Har man derfor en miljøgodkendelse af ældre dato, kan der være fordele at hente ved at få en ny godkendelse allerede nu, siger hun.

I planlægningsfasen er det en god idé at tænke langsigtet og være strategisk, så man sikrer bedriftens fremtidige muligheder, påpeger Nina Gamby.

Det hele tager sin tid

At få en miljøgodkendelse tager tid, og derfor er tidlig planlægning en stor fordel. Ifølge Nina Gamby kan der let gå to til seks måneder med udarbejdelsen af miljøansøgningen. Herefter følger tre til 12 måneder med kommuens sagsbehandling.

Derefter følger én til tre måneders arbejde med byggesagsbehandling, som eventuelt kan køre sideløbende med sagsbehandlingen af miljøansøgningen.

Til sidst kommer det fysiske byggeri, som let kan strække sig fra to til seks måneder, hvis der er tale om byggeri eller renovering af eksisterende bygninger.

Faktaboks

Miljøgodkendelser

  • Produktionsarealet er arealet, hvor dyret kan stå, gå og ligge. For kvægstalde betyder det staldarealet fratrukket foderbord, mandskabsgange, arealet foran nakkebom med videre.
  • På samme areal bliver der meddelt godkendelse til køer og kvier, hvilket medfører fleksibilitet i driften.
  • Det er muligt at indbygge fleksibilitet i godkendelsen, så for eksempel dybstrøelsesarealer kan anvendes til køer, kvier og kalve eller ammekvæg med videre.
  • På miljøtilsyn skal der ikke redegøres for det præcise antal dyr i de forskellige dyregrupper, men udelukkende sikres, at produktionsarealet, der er meddelt miljøgodkendelse til, er korrekt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.