Når to er bedst: Kalve foretrækker at æde sammen

Hvis kalve kan vælge, vil de helst æde i par.

Vi vil gerne have et bord til to.

Kunne kalve tale, ville det lyde nogenlunde sådan fra de små ved hver eneste fodring. For når kalve får muligheden for at vælge enten alene eller sammen, sågar af samme spand, så vælger de par-middagen.

I et amerikansk studie, som er offentliggjort i Hoard's Dairymen, blev halvdelen af en gruppe kalve opstaldet alene frem til fravænning imens den anden halvdel blev opstaldet to og to. Efter fravænning blev alle kalve opstaldet to og to. Når kalvene herefter fik muligheden for at æde at enten deres egen spand eller dele spand med en anden kalv, valgte mere end halvdelen at æde sammen med den anden kalv.

Den største lyst til at dele blev registreret hos kalvene, som i hele forsøgsperioden - både før og efter fravænning - var opstaldet i par. Her valgte 75 pct. af kalvene at dele måltidet med en anden kalv. Hos kalvene, som gik alene i mælkefodringsperioden, var det 60 pct. af kalvene, som valgte at dele måltidet.

Ifølge forsker Emily Miller-Cushon viser forsøget, at de sociale bånd som opstår mellem kalve, har stor betydning for deres adfærd. Hun peger endvidere på, at parvis opstaldning kan have positiv effekt på kalvenes tilvækst, fordi kalvene stimulerer hinanden til at æde mere.

Fodres kalvene med mælk fra sutteautomater skal man dog være varsom med at indsætte flere kalve i holdet, da kalvenes sociale lyst giver kampe om mælken. Her vil det ifølge Emily Miller-Cushon være mere fordelagtigt at øge antallet af sutter pr. mælkeautomat.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.