Færre tilfælde af diarré, kortere sygdomsforløb og bedre tilvækst.
Det er nogle af de positive fordele ved at tildele propolis fra bier i mælk til kalve, konkluderer en række forskere fra University of São Paulo i følge Global Farming.
Forskerne inddrog 32 nyfødte kalve i deres forsøg, hvor kalvene blev opstaldet enkeltvis og tildelt seks liter mælk om dagen. Herudover havde de fri adgang til kalvefoder og vand.
Kalvene blev fordelt i to forsøgsgrupper, hvoraf den ene var kontrolgruppen og den anden forsøgsgruppen, hvor kalvene fik tildelt 4 mL propolis-ekstrakt (30 procent) i mælken fra deres tredje levedøgn. Forskerne fulgte kalvenes indtag af foder, gødning, sundhedsstatus og de blev overvåget dagligt fra første til 56. levedøgn.
Antimikrobiel effekt
Propolis indsamles af bierne, når de skal reparere og forstærke indersiden af bikuben. Propolis består af cirka 30 procent voks og pollen, 20 procent flavonoider og op til 50 procent harpiks og essentielle olier.
Propolis' egenskab er bekæmpe de mikroorganismer, som ellers kan trives ganske godt i en stor bikube. Netop den bakterierbekæmpende effekt, ønskede forskerne at undersøge ved at tildele propolis i mælken.
Og effekten udeblev ikke.
Kalvene, som blev tildelt propolis, havde færre tilfælde af diarré og sygdomsforløbene var generelt kortere end hos kalve i kontrolgruppen.
Fraværet af sygdom herunder især diarré ser forskerne som forklaringen på, at forsøgskalvene havde seks procent højere tilvækst end kontrolgruppen.
Forskerne noterer endvidere, at kalvenes optag af mælk ikke blev hæmmet af tildelingen af propolis.
Tidligere studier viser, at tildeling af propolis øger kontrollen med sygdomme som Escherichia coli, Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium.
Kommentarer