Ni ting, du bør vide om coccidiose-diarre hos kalve

Coccidiose (Eimeria) er en af de mest udbredte og bekostelige sygdomme i kvægbesætninger, som forårsager betydelige skade på tarmen og produktionstab.

Coccidiose ses primært hos kalv med et dårlige immunforsvar, som er mellem tre og 12 uger gamle. Når først en kalv har fået coccidiose, spreder det sig hurtigt mellem alle kalve i hele stien.

Hvornår, man ser coccidiose, er påvirket af mange forskellige faktorer, f.eks. hvilken type coccidie, der er til stede, management og hygiejne.

Den rigtige behandling er essentiel for at mindske produktionstab, men der er også risiko for, at sygdommen kommer igen.

Farmers Weekly har fået dyrlæge Tim Potter og Kayt Johnson fra England til at give ni råd om coccidiose, som måske bliver overset eller glemt i hverdagen.

1. Æggene (oocyster) er meget modstandsdygtige

Coccidiose spredes fra kalv til kalv, ved fækal-oral smitte. Det vil sige, at en kalv bliver syg af at spise en anden kalvs gødning, som indeholder smitten.

Det behøves ikke at være store mængder gødning, men bare det der sidder på et beskidt vandtrug, fodertrug eller væggen.

Coccidier kommer ud som æg (oocyter), og de er ekstremt modstandsdygtige. De kan overleve mere end et år i miljøet, også selvom der er frostgrader.

Derfor er det vigtigt, at man rengør og desinficerer grundigt mellem hvert hold kalve.

Æggene overlever dårligt i sollys, så især de mørke områder i stierne, skal man være grundig med.

Hvis man har ungdyrene på mark, kan det smitte fra sæson til sæson. Derfor er det også vigtigt, man roterer mellem markerne.

2. det er ikke alle rengøringsmidler, der virker

Det er ikke alle produkter, som kan fjerne coccidier.

Tjek om dit desinfektionsmiddel virker mod coccidier eller oocyster og brug det rigtige blandingsforhold.

3. Ikke alle typer af coccidier giver sygdom

Hvis man vælger at undersøge gødningen fra sine dyr for at se, om de har coccidiose, kan det være misvisende.

Antallet af æg i gødning, fortæller ikke noget om, hvilken type af coccidier man har i besætningen - og ikke alle coccidier gør kalvene syge.

Derfor bør man, udover at få talt antallet af æg, få identificeret hvilken type af coccidiose man har.

4. immunitet er kun for én type

Hvis kalvene har haft en type af coccidiose, kan de sagtens få en anden type senere. Derfor kan de altså godt blive syge mere end én gang med coccidiose, hvis man har flere typer på bedriften.

5. Test kan finde subkliniske infektioner

Kalve som er inficeret med coccidiose, men ikke har diarre, kan stadig få skade på tarmen og have en dårligere tilvækst.

Man kan teste kalvene for antallet af æg og type af coccidie, for at se om de er inficeret og bør behandles.

6. Coccidiose øger risikoen for andre sygdomme

Fordi coccidiose ødelægger tarmen, er kalvene mere modtagelige over for andre sygdomme.

Selv efter kalvene er blevet raske, tager det flere uger og for nogle endda måneder, før tarmen fungerer optimalt igen.

7. hurtig identificering af sygdom er vigtigt

Når først kalvene viser kliniske tegn på coccidiose, er tarmen allerede alvorligt skadet. Derfor er det vigtigt, at man så hurtigt som muligt får startet behandlingen af kalvene.

Kig efter kalve, der er nedstemte, spiser mindre, vokser mindre, har en kedelig pels eller tegn på frisk blod i gødningen. Man kan også se kalve, som står med halen oppe og forsøger, men ikke har noget gødning.

Frisk blod i diarre er ofte et tegn på coccidiose.

Syge kalve vil have vandig diarre, være dehydreret, uden lyst til at spise, taber sig hurtigt og har tydelige tegn på smerte.

8. stress kan øge modtageligheden

Kalvene er mere modtagelige overfor al sygdom, hvis de er stressede. Derfor er det godt at undgå at stresse kalvene for meget.

Det kan gøres ved kun at gøre en stressrelateret ændring ad gangen. F.eks. undgå, at fravænning og flytning af kalve sker på samme tid.

9. Behandl alle

Coccidier kan opformere sig til meget store mængder. Hvis en kalv spiser et æg, kan det resultere i at den udskiller flere millioner æg til miljøet.

Det tager mellem 15 og 21 dage fra kalvene har spist et æg til de begynder at udskille æg med gødningen.

Derfor er det også sandsynligt, at hvis en kalv er syg, så bliver de andre kalve det om et par uger.

Derfor skal alle kalve i stien behandles, og ikke kun dem med tegn på sygdom.

Faktaboks

Coccidiose er en encellede parasit.

Der findes to grupper af coccidiose

  • Staldcoccidiose, som skyldes Eimeria zuernii og Eimeria bovis
    • Ses ved kalve ældre end tre uger.
  • Udbindingscoccidiose, som skyldes Eimeria alabamenis.
    • Kommer seks til otte dage efter, kalvene kommer på græs for første gang.

Når en kalv optager et modent coccidieæg, gennemgår det nogle stadier inde i kalven, hvor det ødelægger tarmslimhinden.

Til sidst kommer ud med gødningen som et umodent æg. Det umodne æg skal være i miljøet et par dage, før det bliver modent og kan inficere en ny kalv.

Man kan læse mere på Landbrugsinfo.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.