Nu bliver gode kalve dyrere

Seges har ændret afregningsmodulet for spædkalve, så gode kalve bliver dyrere, og dårlige kalve bliver tilsvarende billigere.

Der bliver nu i højere grad taget hensyn til spædkalvens reelle værdi, hvis kalven afregnes efter afregningsmodulet i DMS.

28. januar opdateres afregningsmodulet, og en af de væsentlige ændringer er, at én vækstindeksenhed for holstein og RDM ændres til 20 kr., hvor det tidligere var 10 kr. for holstein og 13 kr. for RDM. Ændringen betyder, at en kalv med et vækstindeks på 80 vil koste 400 kr. mindre end en gennemsnitlig kalv.

Seges anbefaler, at slagtekalveproducenter, som har fastsat egne værdier, opdaterer værdierne til 20 kr. for begge racer.

Opdateringen sker på basis af informationer om næsten 200.000 slagtede kalve.

Seges pointerer, at værdien af én vækstindeksenhed er ens på hele skalaen. En kalv med et vækstindeks på 120 vil derfor også blive 400 kr. dyrere.

Jerseyværdi fastholdes

Værdien af renracede jersey-tyrekalve er fortsat ca. -900 kr. og baseret på få kalve, da der ikke slagtes mange af denne kategori.

Tillægget for montbeliarde og fleckvieh-krydsninger stiger fra 267 til 312 kr. ved en raceandel på 50 procent af de to nævnte racer. Raceandele for montbeliarde og fleckvieh i RDM-køer medtages også, da de to racer tidligere har været indkrydset i RDM-populationen.

Modernisering af DMS-afregningsmodulet

Med den nye opdatering moderniseres afregningsmodulet, hvilket betyder, at X-slagtekalveindekset for en tyr kommer 100 procent til udtryk i afregningen af dens kalve. Forskellene i X-indeks tilfalder mælkeproducenten.

Det betyder, at tyrekalve efter stor race generelt stiger i afregningspris, mens der er et fald på kviekalve og afkom efter jersey-køer på afregningsprisen. Dette skyldes primært en høj slagtepræmie og høj efterbetaling, der favoriserer dyr med høj tilvækst, hvilket er i favør af krydsningstyrekalve efter storrace.

Med moderniseringen bliver værdierne for kødkvægskrydsninger baseret på en base af afkom født mellem 2017 og 2019. Tidligere var værdierne i afregningsmodulet baseret på afkom efter fire velafprøvede tyre. Ændringen betyder, at en tyrs X-slagtekalveindeks er det, som mælkeproducenten får i tillæg for genetik i afregningsmodulet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.