Nu er foderet surt: Mælkefeber er blevet et sjældent problem

Forsuring af goldkøernes foder har afhjulpet problemer med mælkefeber hos Jørgen V. Jensen ved Randers.

Produktet fortjener helt klart anerkendelse for sin virkning, men det er mindst ligeså vigtigt at påpege effekten af samarbejdet mellem ejerne og rådgiverne på bedriften.

Sådan lyder dyrlæge Ann Rosenørns beskrivelse af det forløb, som familien Jensen har gennemført på bedriften med godt 300 årskøer ved Volstrup ved Randers.

Med indehaver Jørgen V. Jensens ord har mælkefeber altid været en udfordring på bedriften. En udfordring som kun er blevet mere udtalt i takt med, at ydelsen er steget.

»Vi ligger nu på 13.500 kg EKM pr. ko, og i sommer var det op mod 80 procent af de ældre køer, der fik mælkefeber. Det var enormt tungt at arbejde med. Både i forhold til køerne, arbejdsglæden og økonomien«, erindrer Jonas V. Jensen.

Vigtigt med samarbejde

Familien Jensen har i løbet af de seneste år afprøvet forskellige strategier i håbet om at få bugt med udfordringerne med mælkefeber. At ingen af strategierne har båret nævneværdig frugt, tilskriver familien også udskiftninger af rådgivere omkring bedriften.

Da kvægrådgiver Ole Thorsager, Himmerlands Grovvarer, blev kontaktet sidst i juli, foreslog han at forsure goldkøerne med produktet Bio-Chlor, og det blev også hurtigt besluttet, at afprøvningen skulle ledsages af et samarbejde mellem familien, dyrlægen, kvægrådgiveren og produktkonsulenten.

»Samarbejdet skal have en stor del af æren for, at vi er nået så langt på så kort tid. Der sker den nødvendige opfølgning og finjustering, som er afgørende for at nå i mål. Det har nok manglet tidligere«, mener Ann Rosenørn, Hammershøj Dyrlæger.

Brat reduktion

Produktet Bio-Chlor er ifølge importør Henrik Jensen, Farma Nordic, et velafprøvet produkt i USA, hvor det er anvendt til forsuring af goldkøer i 20 år.

Bio-Chlor mobiliserer overførslen af calcium fra knogler til blodbanen, hvorved der opnås et forhøjet niveau af calcium i blodet. Det er med til at sænke risikoen for udvikling af mælkefeber efter kælvning.

Da produktet blev introduceret på bedriften ved Randers i august, havde den tidligere goldkoration en CAB-værdi på -50, men den teoretiske foderplan virkede ikke for goldkøerne, fortæller Ole Thorsager.

For at reducere mængden af Bio-Chlor blev goldkorationen optimeret for at nedbringe CAB-værdien. Blandt andet blev soja skiftet ud med rapsskrå, og mængden af græsensilage blev reduceret.

Efter tilførslen af Bio-Chlor faldt antallet af mælkefebertilfælde brat. Virkningen kunne også konstateres ved måling af urin-pH, som tidligere lå på 8-8,5. Nu ligger den på 6-6,5.

»Målingen af urin-pH er en vigtig opfølgning på fodringen af goldkøer. På bedriften sker det hver uge, og sammen med nykælvertjek hver anden uge giver det en grundig opfølgning på fodringen«, fortæller Ann Rosenørn.

Til alle goldkøer

Bio-Chlor har som udgangspunkt effekt alene ved tildeling til goldkøerne de sidste tre uger før forventet kælvning, Men da det ikke er muligt at opdele goldkøerne hos familien Jensen, får alle goldkøerne Bio-Chlor. Der tildeles aktuelt 600 gram pr. ko pr. dag.

»Vi evaluerer løbende mængden af Bio-Chlor. Eksempelvis måtte vi justere lidt, da der blev leveret et nyt parti rapsskrå, som flyttede urin-pH for meget«, fortæller Ole Thorsager.

Foruden, at antallet af mælkefeber blandt ældre køer er reduceret fra 80 til 15-20 procent, er celletallet også reduceret fra 230.000 til 160.000.

Faktaboks

Bio-Chlor

  • Har en forsurende effekt på goldkorationen.
  • Understøtter goldkøernes tørstofoptagelse.
  • Produktets indhold af råprotein har en høj fordøjelighed og fremmer produktionen af mikrobielt protein.

Kilde: FarmaNordic

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.