Nu flyder udbyttedata frit fra mark til DMS
Vogn Maskinstation blev første danske maskinstation til at aflevere komplette udbyttedata på mængde og tørstofprocent direkte fra finsnitteren i majsen til landmandens bedriftsmanagementprogram.

Det var på mange måder en fodrings- og bedriftsledelsesmæssig mærkedag, da Vogn Maskinstation som landets første begyndte at levere udbyttedata direkte fra marken til kundens bedriftsmanagementprogram CropManager og dermed videre til DMS’ lagermodul, vel at mærke ikke som et forsøg eller en demonstration, men med et køreklart system i fri handel på det danske marked.

Det skete i Vendsyssel under den sidste og mest trælse del af majshøsten.

Rent praktisk foregår overførslen som en samlet datapakke, hvor der blot skal indtastes registreringerne fra finsnitterens udbyttemåler, mens NIR-data overføres automatisk. Det vil typisk ske, når en mark er færdighøstet. På sigt vil ikke kun NIR-dataene flyde frit, men også data fra Claas’ udbyttemåler.

Med data fra både NIR-sensoren og udbyttemåleren kendes nu ikke bare mængden, men også tørstofprocenten, og desuden giver NIR-sensoren en indikation på vigtige indholdsstoffer som råprotein og stivelse.

Det er fremtiden

For Vogn Maskinstation handler det om at imødekomme lokal efterspørgsel på udbyttemåling samt at have lidt ekstra at tilbyde kunderne.

»Det er altid sjovere at være den første med noget nyt end den sidste. Vi tror på, at det her bliver fremtiden«, siger Martin Mariager Jakobsen, der sammen med sin bror ejer maskinstationen.

NIR Evo 2-sensorerne fra Dinamica Generale er af nyeste generation med fjernovervågning og et årligt tjek af kalibreringen i både majs og græs. Nøjagtigheden er plus-minus et procentpoint på tørstofprocenten.

Systemet forhandles af FoderTeknik ved Erik Dahl, og netop dette firmas specialisering i NIR- og vejeløsninger var afgørende for Vogn Maskinstations valg af den italienske NIR-sensor frem for Claas’ egen.

Holland vælger dansk NIR-teknikKvæg Lørdag 2. november 2019 · 00:00

»Vi tror mere på en lokal forhandler, som har 100 procent fokus på det her og er tæt på, hvis der skulle være problemer«, forklarer Martin Mariager Jakobsen.

Problemer har der nu ikke været mange af, tilføjer han.

Tørstofprocent svinger meget

Vogn Maskinstation tjekker løbende sine to Claas Jaguar-finsnitteres udbyttemålere, da de har vejesystem fra LoadMaster på de fleste frakørselsvogne.

»Folk har handlet grovfoder ud fra data fra udbyttemålerne. Vi har aldrig hørt andet, end at de tal passede«, forklarer Martin Mariager Jakobsen.

Hans erfaringer bekræftes af uafhængige test af Claas’ udbyttemåler, udført af bl.a. Seges.

LandbrugsAvisen sad med i finsnitteren under et par omgange i en høstklar majsmark, og her svingede tørstofprocenten mellem 26 og 40 med et gennemsnit omkring 35 procent.

»Især når vi kører i græs, kan tørstofprocenten svinge endda rigtig meget«, lød det fra maskinfører Lasse Jakobsen.

Faktaboks

NIR: Sådan virker det:

  • Meget forenklet virker NIR ved at belyse grovfoderstrømmen i det NærInfraRøde område og derefter måle det lys, der kastes tilbage.
  • Målingernes pålidelighed afhænger af en række faktorer: Selve NIR-sensorens komponenter og byggekvalitet, NIR-sensorens placering på finsnitteren, det valgte frekvensområde samt, ikke mindst, kalibreringen af NIR-sensoren. Det er derfor et område, hvor ekspertise gør en stor forskel. 
  • Kalibreringen foretages ved at sammenligne NIR-sensorens måling på en grovfoderprøve med en laboratorieanalyse af den samme grovfoderprøve og bør udføres én gang årligt i hovedafgrøderne majs og græs.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.