Ny kvægrace klar til danske økologer
Racen britisk friesian har en god sundhed og er dermed oplagt til økologer, mener genetikselskab.

Hvis ønsket er køer med høj frugtbarhed, en generelt god sundhed, lang holdbarhed og en anelse mindre og mere kompakte, bør du måske kigge lidt nærmere på britisk friesian.

Det mener i hvert fald genetikselskabet Dansk ABS, som er begyndt at udbyde genetik efter britisk friesian. Ifølge avlsrådgiver Poul Bech Sørensen henvender racen sig især til økologer pga. racens sundhed og evne til at optage græs.

Racen er den mest frugtbare af de britiske malkeracer og den eneste med gennemsnitligt kælvningsinterval under 400 dage. Racen har oplevet stigende popularitet i de senere år i UK, Irland, Frankrig, Chile, New Zealand og Australien.

I Danmark får britisk friesiantyre stambogsnummer på lige fod med holstein. Afkom fremstår derfor renracede, så det fortsat er muligt at sælge avlsdyr til hjemmemarked og eksport.

»Det mest almindelige er zig-zag-krydsning mellem britisk friesian og holstein og på den måde fastholde det bedste fra begge racer - og få krydsningsfrodighed oveni som bonus. Britisk friesian er nemlig helt fri for holstein-gener. Samtidig er udfordringen med Holstein-racens indavl løst,« mener Poul Bech Sørensen.

Ifølge britisk ydelseskontrol yder britisk friesian 706 kg mælk mindre pr. laktation i forhold til holstein, men har til gengæld lavere celletal, brug for mindre vedligeholdelsesfoder og bedre frugtbarhed. Kælvningerne er lette, køerne har et roligt temperament og så er de ca. fem centimeter mindre end holsteinkøer.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.