Ny stald: Driftsomkostninger vigtigere end byggepris
100.000 kroner tæller ikke meget i den samlede byggepris, men gør en stor forskel som løbende driftsomkostning.

Anders Hollesen har været projektleder på entreprenørfirmaet Henriksen & Madsens staldbyggerier i en lang årrække. Så han må være den helt rette at spørge, hvordan man får et mere ensartet og billigere staldbyggeri, noget, som bl.a. økonomirådgivere har efterlyst i en årrække.

»Jeg har aldrig bygget to ens stalde, men jeg har da sommetider kunnet genbruge et snit eller en detalje«, svarer han og tilføjer:

»Med den lave rente bør fokus ikke kun være på selve byggeprisen, men også på driftsomkostningerne ved at drive stalden, for dem kommer man til at have i 20-30 år«.

Når Anders Hollesen ikke har bygget to ens stalde, skyldes det, at hver ny stald bygger på erfaringerne fra alle de stalde, han har bygget forinden.

Dertil kommer ny viden og ny lovgivning, som også påvirker hvert eneste nye byggeri.

Desuden har den enkelte landmand også sine individuelle ønsker ud fra sine erfaringer med de eksisterende stalde på bedriften.

Selv om der også bygges en del barmarksprojekter, opføres mange nye stalde i tilknytning til et eksisterende anlæg, og det kræver også tilpasning af det enkelte byggeri.

»Når vi kommer ud til kunderne, er det for at lytte. Der kommer ofte mange bolde i luften, og så arbejder vi videre med de bolde, der bliver grebet. Den gode dialog med kunden er det, der kendetegner et godt byggeri«, siger han.

Klare anbefalinger

Når det gælder byggeprisen, mener Anders Hollesen, at fokus med det nuværende renteniveau ligger et forkert sted.

»Den konto, man bør have fokus på, er de løbende driftsomkostninger. Det er den post, der skal holdes nede. Det er helt overordnet min erfaring, at et lidt dyrere byggeri giver lavere driftsomkostninger og mindre bøvl, og det har man altså glæde af i hele byggeriets levetid«, forklarer han og tilføjer, at 100.000 kroner er ét beløb i en byggepris, men et helt andet beløb, når det optræder som løbende driftsomkostning.

Han anbefaler desuden faste serviceaftaler og dermed løbende eftersyn og vedligehold som andre gode måder at holde de løbende driftsomkostninger nede på.

»Landmanden skal bruge tiden på at passe sine dyr og sin familie, ikke på at stå og rode med gyllesystemet«, som han siger.

Faktaboks

Fusion på vej:

  • Når Henriksen & Madsen A/S 1. januar lægges sammen med datterselskabet HMN og bliver til HMN Byg og anlæg, bliver det nye firma Danmarks ottendestørste firma i entreprenørbranchen med 250-270 ansatte.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.