Ny teknologi skal advare landmanden ved svære kælvninger
Skotske forskere har udviklet en teknologi, der kan advare landmanden ved komplicerede fødsler i kvægbesætningen.

Alarmen går, når koen har en svær kælvning.

Det kan blive fremtiden på kvægbedrifter med en ny skotsk udviklet teknologi, der er på vej på markedet.

Teknologien består af sensorer, der placeres på koens hale og hals, og som kan forudsige hvornår koen skal til at kælve – og hvornår der er brug for hjælp, skriver netavisen Farmers Guardian.

Der er allerede sensorer på markedet, som kan registrere, hvornår koen er ved at kælve ud fra, hvornår koen løfter sin hale.

Det nye ved den skotske teknologi er, at den ikke kun kan regne ud, hvornår koen skal til at kælve, men også om det bliver en svær kælvning.

”Da man får konstant information om koens adfræd, kan man regne ud, hvad der er normal adfærd, og hvornår koens adfærd ændres”, forklarer Gemma Miller, forsker ved Scotlands Rural College (SRUC) til Farmers Guardian.

Sensoren på halsen overvåger, hvornår koen æde og drøvtygger, men sensoren på halen overvåger om den løftes og bevæges. Udover information fra sensorerne, vil teknologien bruge information om koens alder, og hvor mange gange hun har kælvet, til at give en risikovurdering for hvor svær en kælvning, koen er i gang med at gennemføre.

”Det er ikke vores mening, at vi vil udskifte den nye teknologi med medarbejdere, men det skal være en hjælp i dagligdagen”, siger Gemma Miller.

Teknologien er ikke tilgængelig endnu, men forskerne arbejder på at få den på markedet. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.