Nye danske tal dokumenterer: Klovlidelser koster ko-liv og mælk i tanken

Køer med sålesår eller andre hornrelaterede klovlidelser mister i gennemsnit op mod 1,7 kilo mælk dagligt. Ydelsestabet kan strække sig over måneder, og koen har op til 3 gange så stor risiko for at blive udsat.

Af Peter Raundal, dyrlæge, Seges Husdyrinnovation

En helt ny dansk undersøgelse, foretaget af Seges Innovation, dokumenter, at klovlidelser medfører såvel nedgang i ydelse som øget risiko for udsætning.

Ifølge undersøgelsen er det de hornrelaterede klovlidelser, for eksempel byld i den hvide linje, tånekrose eller sålesår, der medfører det største ydelsestab og størst risiko for udsætning. Det daglige ydelsestab strækker sig over flere måneder og afhænger meget af typen af lidelse og tidspunktet i laktationen. Det største tab ses 90-305 dage efter kælvning.

Risikoen for at blive udsat varierer meget mellem lidelserne. Værst er det for tånekrose, byld i den hvide linje og sålesår.

Det er ikke overraskende, at netop de hornrelaterede lidelser påvirker køerne meget, da de ofte er både langvarige og medfører meget smerte og halthed.

Værst for ældre køer

Undersøgelsen viser, at de ældre køer med klovlidelser (≥ 2. kalvs køer) har det største ydelsestab, og sær-ligt når lidelserne falder i perioden 91-305 dage efter kælvning.

Den danske undersøgelse bekræfter lignende udenlandske resultater og understreger vigtigheden af forebyggelse og rettidig behandling af klovlidelser.

Hornrelaterede klovlidelser forebygges bedst ved klovbeskæring 60-80 dage inden kælvning, sikre god ko-komfort i overgangsperioden og holde gulvene intakte, skridsikre og uden udækkede bolte mv.

Er skaden først sket, øger det chancen for helbredelse markant, hvis man finder og behandler den halte ko hurtigt. Find materiale om forebyggelse og behandling ved at søge på Klovlidelser på LandbrugsInfo.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.