Nyomlagt: Sådan har det været at blive økolog

Engmosegaard lagde i 2012 om til økologisk mælkebedrift. I dag, søndag, åbnede de dørene til øko-dag.

"Se far, der er deres vandskål!," råber en lille dreng til sin far og peger på truget, som kvierne drikker vand af.

Der er fyldt med mennesker på Engmosegaard ved Hundested. De frivillige hjælpere optæller 1000 biler, med i gennemsnit fire personer i hver, foruden de lokale. På trods af kulde og grå skyer vrimler sjællændere til den økologiske gård for at se køerne danse ud på græs.

Hans Christian Andreasen lagde i 2012 sit landbrug på Engmosegaard om til økologi. Han og hans kone, Winnie bestemte sig for at lægge om allerede i 2007, men så kom der en krise i vejen og en bank, der ikke ville give lån til omlægningen. Det forsinkede landmanden, der skiftede bank og derefter startede sin økologiske mælkebedrift.

"Jeg valgte at lægge over til økologi som en form for udvikling, vi havde planlagt det i noget tid, og så kom finanskrisen, der satte det hele lidt i stå. Men det så vi som en måde at udvikle os på, og vi skulle kun lave en mindre ombygning for at lægge om. Og så er der også noget lokalt i at blive økologisk. Jeg producerer det meste af det, jeg bruger selv," fortæller Hans Christian Andreasen.

Hans Christian Andreasen har holdt øko-dag hvert år siden gårdens omlægning. Hvis man kigger på smilene og lysene i øjnene, der overdøver de kolde fingre og de lejlighedsvise regnvejrsdråber, så er dagen en kæmpe succes.

Udfordringen er det mest spændende.

Engmosegaard har 200 hektar jord, 120 malkekøer. På det meste af markerne bliver der dyrket græs til køernes foder. Derudover drømmer familien om økologiske æg og en stalddørsbutik, hvor de kan sælge æg og grøntsager.

Hans Christian Andreasen ville omlægge for at udvikle sig som landmand og prøve noget nyt, men det der holder ham kørende, er udfordringen i at være økologisk landmand. Man skal tænke i kreative baner for at få det til at lykkes.

"Da vi talte om at lægge om til økologi, så kunne jeg godt lide udfordringen i at dyrke det hele økologisk. Det er noget af en udfordring at drive alt økologisk, der er jo ikke noget kemi overhovedet. Og det har også været svært at dyrke græs, så der er foder nok. Det med køerne på græs har egentlig ikke været anderledes. Vi har altid haft køerne på græs om sommeren," fortæller den 52-årige landmand.

Klokken 12 bliver stalden åbnet og de nysgerrige gæster får køernes dans ud på græsmarken at se. Efter opvisningen bliver der klappet af Hans Christian Andreasen og familien.

"Det er langt mere positivt at være økologisk landmand"

"Far, jeg synes, at det er som om, at der er en klump smør i min," siger en lille pige til sin far, mens hun vender og drejer sit glas med frisk komælk for at finde "smørret". I dagens anledning får børn og voksne lov til at smage mælk, før det har været forbi mejeriet.

"Jeg føler, at der er nogle forskelle på konventionel og økologi på den sociale side. Det er langt mere positivt at være økologisk landmand, end konventionel lige nu. Ikke mellem landmand og landmand, men mere i området og hos andre," fortæller Hans Christian Andreasenø.

Han har godt lagt mærke til mærke til den sorte sky, der ligger over det konventionelle landbrug for tiden.

"Til daglig kan jeg ikke mærke det dårlige image, konventionel landbrug har, men i medierne er det meget tydeligt, og nogle af dem er temmelig kedelige og brugte. Men hvis man skal være økolog, så skal man blive det frivilligt og fordi, man har lyst til det, ikke bare fordi politikerne mener det. De kan ikke bare presse det igennem," siger han.

Han har brugt fire timer af sin søndag på at gå rundt og svare på spørgsmål fra de nysgerrige byboere, der både kunne lege i en halmborg prøve at sidde i en traktor, se de små kalve og se hovedattraktionen: At køerne kom på græs.

Se fotos fra Engmosegaard øverst ved at klikke dig videre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.