Nyt populært foder: Ekstratørre rapskager er mere lagerfaste

Et samarbejde mellem rapsmøllen Emmelev A/S og kvægbrugskonsulent John Jensen, Centrovice, har løst en af udfordringerne med rapskager.

Rapskager er en væsentlig proteinkilde i køernes foder herhjemme, men en af udfordringerne har været, at rapskager også har haft ry for at tage varme til sig i stakkene efter levering.

Det valgte rapsmøllen Emmelev A/S, at gøre noget ved, og i et samarbejde med kvægkonsulent John Jensen, Centrovice, har virksomheden ændret produktion af rapskager, så vandindholdet er lavere, og risikoen for problemer dermed er langt mindre.

John Jensen har i flere tilfælde som konsulent besøgt mælkeproducenter, som havde problemer med køerne, og hvor det viste sig, at rapskagerne havde taget varme til sig i stakken:

»Det er centralt, at køerne opdagede det først og reagerede med sygdom og mindre mælkeydelse. Efterfølgende fandt vi årsagen, da vi fik os gravet ind i stakken«, forklarer han.

Lagerfast produkt

Når rapskager er for våde, kommer der gang i en proces, hvor der dannes mug i foderet og dermed svampetoksiner.

»Det siger sig selv, at det ikke er optimalt«, siger John Jensen.

Han mener ikke, der er grund til, at producenterne tilfører for meget vand – andet end at gøre produktet billigere pr. ton.

Derfor har han sammen med Emmelev A/S udviklet et lagerfast produkt med et vandindhold på 7,5 procent i stedet for 12 procent. Landmanden betaler en højere pris, men får også en højere tørstofprocent, og risikoen for, at det brænder sammen, er langt mindre og i praktisk kun teoretisk. I praksis hos fem mælkeproducenter har den mere tørre raps også vist sig helt lagerfast.

»Det er rigtigt, at vi konsulenter sammen med landmændene jagter omkostninger og foderbesparelser. Men her er der ikke tale om, at rapskagerne bliver dyrere pr. FeN, men blot bedre«, uddyber John Jensen.

Ingen klumper

Nyt fra Emmelev A/S er også, at rapsmøllen nu laver granulerede rapskager helt uden klumper, som også kun indeholder 7,5 procent vand.

Så slipper landmænd for at sætte vand til foderblandingerne for at opløse klumperne.

Det gør produktet lidt dyrere, men de penge kan være givet godt ud, når man får et produkt, som køerne ikke kan sortere ud af foderblandingen, vurderer John Jensen.

Desuden er det en fordel, at man alt andet lige ikke behøver at tilsætte så meget vand som før.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.