Nyt værktøj skal gøre det lettere at beregne økonomien i kvægsygdomme

GUDP støtter udviklingen af nyt værktøj til kvægbrugere med 10,5 millioner kroner.

Det skal være lettere for mælkeproducenterne at beregne økonomien i forebyggende tiltag, så forekomsten af mastitis, stofskiftelidelser og klovlidelser reduceres.

Det er målet med et nyt projekt, som Aarhus Universitet, Dyrlæger&Ko, SimHerd A/S, Arla og Københavns Universitet står bag. Projektet har netop fået støtte af GUDP, som har bevilget 10,5 millioner kroner til projektet, der løber frem til udgangen af 2025.

Projektet hedder ’Klima, dyrevelfærd og økonomi i sunde køer’ og slutmålet er udvikling af to værktøjer.

Det ene værktøj, som er døbt Surveil, udvikles i samarbejde med Dyrlæger&Ko, og skal kunne overvåge sundheden i besætningen ved at udtage og analysere mælke- og blodprøver i kombination med en dyrlæges øvrige observationer, forklarer projektleder Søren Østergaard, Aarhus Universitet.

Det andet værktøj udvikles i samarbejde med SimHerd A/S og er døbt KlimaKS-dashboard. Det skal hjælpe med at gennemskue den forebyggende effekt på både den økonomiske og klimamæssige side, så landmand og rådgivere nemt og overskueligt kan vurdere, prioritere og optimere sygdomsforebyggelse.

Ifølge Søren Østergaard mangler landmænd i dag et reelt billede af sygdomsforekomsten i besætningen.

Der er et mørketal mellem, hvad landbrugeren tror der er af sygdom, og hvad der rent faktisk er tilfældet. Og der er jo ikke nogen grund til at gøre tiltag, hvis man tror, at sygdommen kun er på et lavt niveau, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.