Op mod hvert femte rålam går til ved græshøst

Landmænd skal bidrage til at forebygge høstulykker med rålam ved græshøst.

Op mod hvert femte rålam må lade livet, når der høstes græs i forårsmånederne, antyder en dansk undersøgelse fra 2016, og det vil blandt andet jægere og landmænd nu sætte yderligere ind overfor, og droner kan være vejen.

Der er tidligere afprøvet flere afværgemetoder, men omfanget og effektiviteten af disse metoder er dårligt belyst. Et nyt projekt mellem Seges, Danmarks Jægerforbund, Teknologisk Institut og Scandinavian Drone Solutions skal afprøve nye afværgemetoder, men også afdække omfanget af høstdrab og erfaringer med kendte metoder.

 

For at få udviklet en afværgemetode, som dels er effektiv, dels er praktisk anvendelig for brugerne, inviteres landmænd, jægere og maskinstationer til at dele deres erfaringer med vildtvenlig høst i et spørgeskema. Spørgeskemaet kan findes ved at klikke her

Det er primært i forbindelse med græshøst i maj og juni, at udfordringen er størst, da det er her andelen af nyfødte rålam er størst.

En dansk undersøgelse fra 2016 estimerede omfanget af høstdrab til at ligge mellem 8.000 og 20.000 rålam årligt, svarende til 18 procent af den samlede bestand. Tilsvarende undersøgelser i Sverige, Polen og Tyskland har estimeret omfanget af høstdrab til årligt at ligge mellem 15 og 44 procent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.