Opdatering: Nu rykker tallene i foderplan og EFK

Norfor er blevet opdateret og nu er værdien af foderet ændret.

Af John Jensen, KvægrådgivningDanmark

Norfor blev sidst i oktober opdateret i forhold til vurdering af forskellige fodermidler. 

I tabel 1 kan man se ændringer for en række typiske fodermidler.

Det er primært energiindholdet som er justeret, her udtrykt i tabellen som NEL pr. kg tørstof.

Vi vil se det i grovfoderanalyser med et højere NEL pr. kg tørstof, især i majsensilage, som ved en middel FK stiger med 4,6 procent i NEL pr. kg tørstof.

Omregnet til kg tørstof pr. FEN falder en middel majsensilage med f.eks 1,18 kg tørstof pr. FEN til ca. 1,13 kg tørstof pr. FEN.

Kolbemajs opvurderes med iflg tabellen med 3,4 procent og middel FK kløvergræsensilage med 1,5 procent.

Vårbyg opvurderes med 1,8 procent og sodahvede samt roepiller med 2,5 procent og byghalm med hele 15 procent.

Til gengæld nedvurderes rapsskrå/kager med ca. 1 procent og Non-GM soja med ca. 2 procent.

Betydning af ændringer i NorFor modellen på AAT, PBV og NEL for en række typiske fodermidler


Ovennævnte ændringer får jo indflydelse på NEL pr. kg tørstof i foderplan/EFK, som ved uændret fodring kommer til at være højere i majs- og kornrige rationer, mens rationer med meget græs/græsensialge og f.eks non gm soja næsten vil stå med de samme NEL pr. kg tørstof.

I en EFK på de malkende vil energiudnyttelsen falde i majs-kornrige rationer med op til 3 procent, men endnu mere i på goldkøernes/kviernes, hvis deres ration består af meget majs/halm, da vårbyghalm opvurderes med hele ca. 15 procent, så energiudnyttelsen kan falde optil 5 procent på den samme kg foder i deres ration.

Hvis man i DMS åbner en foderplan eller EFK oprettet før midten af oktober, kan man se hvor meget det flytter, hvis man trykker genberegn og derved kan man få en idé om indflydelsen af ændringerne på ens egen foderration.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.