Organisk selen i foderet kan øge mælkens selenindhold

Organisk selen gav ingen effekt på mælkeydelse, men niveauet af selen i mælkeprodukterne steg. 

Når køer får ekstra selen, stiger indholdet af selen i mælk og ost. Det viser det spansk studie, skriver Dairy Global

Studiet havde to grupper af køer, den ene gruppe fik uorganisk selen (0,24 mg/kg tørstof i TMR), og den anden gruppe fik en blanding af uorganisk (0,144 mg/kg tørstof i TMR) og organisk (0,096 mg/kg tørstof i TMR) selen. 

Mælkeydelsen var ens i begge gruppe og sammensætningen af mælkens basiskomponenter ikke ændrede sig. Studiet fandt dog, at der var 29,7 procent mere selen i den mælk, som kom fra køer der både havde fået uorganisk og organisk selen. 

Det samme kunne ses i ost, hvor der var 38,2 procent mere selen i ost lavet fra køer som også fik organisk selen. Der var dog ingen forskel i selen koncentrationen når man så på yoghurt.

Selen findes i to former. Primært som uorganiske salte, men det findes også på en organisk form, f.eks. selenomethionin. 

Det er normalt at bruge den uorganiske selen i foderet til køer, men den organiske selen er mere sikker og mere aktiv. 

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.