Overblik: Fire skridstyrede minilæssere - en mester på halvglat staldgulv

Skridstyrede læssere kan køre, hvor pladsmangel udelukker de længere knækstyrede modeller.

Er det pladskravet, der vægter tungest ved valg af minilæsser, så findes de mest kompakte maskiner blandt de skridstyrede.

Her kan man i de mindste serier med en driftvægt op til 1.500 kg få en maskine med en længde omkring 2,5 meter, inklusive skovl.

Det er dog maskinens evne til at vende rundt om sig selv, der virkelig giver den adgang til områder af stalden, hvor de knækstyrede ikke har plads nok. Disse miniputter kan, trods størrelsen, fint håndtere minibigballer, eller muge ud med overfaldsgreb, men stiller omvendt en række krav.

Stærk på halvglat staldgulv 

Kombinationen af en lav frihøjde og skridstyring gør, at de let kører fast, hvor underlaget er løst.

Eksempelvis i dybstrøelse eller på sandbund, hvor underlaget samtidig bliver blandet rundt. Ru og tørre
sf-sten eller beton er besværligt og ubehageligt at køre på, mens maskinens styresystem virkelig kommer til sin ret på et halvglat staldgulv, hvor den kan snurre rundt om sig selv uden at ryste.

De skridstyrede minilæssere er rimeligt stabile, når der drejes med læs i skovlen sammenlignet med de knækstyrede.

Omvendt stiller de krav til føreren om at være forsigtig, når der ændres retning frem/bak for ikke at tippe for- eller bagover.

Skal maskinen tippe foder eller møg ind over gitre eller op i en vogn, er tippehøjden vigtig. Det vil sige, den højde der er under skovlen, når den er helt tippet.

Gælder det omvendt løse materialer som sand eller piller, er det vigtigt, at skovlen kan kippes meget bagover nede i lav højde. Dette angives i grader.

Når man sammenligner data for kompakte maskiner, er det meget vigtigt at huske, om de angives med eller uden skovl, samt hvilken størrelse skovl der er tale om.

Mærkerne adskiller sig på betjening.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Marts 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle skridstyrede minilæssere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre skridstyrede minilæssere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Fem vigtige områder

  • Manøvrerer på minimal plads, da den kan dreje rundt om sig selv
  • Er stabil, når der drejes brat, selvom skovlen er læsset. Omvendt følsom for tipning ved ændring imellem frem/bak
  • Kan typisk løfte mindst 350 kilo og tippe op over en forhindring på to meter
  • Ikke den nemmeste maskine at springe ind og ud ad, så vælg den rette betjening
  • Kører let fast, da frihøjden er lav. Kan være et problem i dybstrøelse

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.