Overraskelse: Her kan efterafgrøder være en god forretning
På undtagelsesbrug - højt dyretryk og kun foderafgrøder - kan en stor andel efterafgrøder give en lille økonomisk gevinst. Hvis altså det lykkes at få etableret efterafgrøderne optimalt.

Et regnestykke, som L&F Kvæg har lavet for et såkaldt undtagelsesbrug, det vil sige med højt dyretryk og en markplan bestående udelukkende af foderafgrøder -  viser, at efterafgrøder i heldigste fald kan give en lille gevinst på 32 kr. pr. hektar på alle bedriften hektar.

Forudsætningerne er en markplan med 17 procent grønbyg med kløvergræsudlæg, 34 procent kløvergræs og 59 procent majs.

Efterafgrødegrundarealet er 60 procent og kravet vil være 30,2 procent målrettede efterafgrøder i forhold til efterafgrødegrundarealet. Det er desuden forudsat, at målrettede efterafgrøder udløser 500 kr. pr. hektar, mens normreduktion ikke udløser tilskud.

For få virkemidler

»Det afhænger af, om det lykkes med at etablere efterafgrøderne. Det vil det i nogle år, i andre ikke. Det er ikke holdbart, og derfor skal der arbejdes for at få indført flere virkemidler end efterafgrøder«, understregede sektordirektør Ida Storm fra L&F Kvæg, da hun fremlagde regnestykket på LandboNords velbesøgte kvægårsmøde.

Alternativet til succes med etableringen er nemlig normreduktion, svarende til et tab pr. hektar på 120 kr på alle bedriftens hektar ved ni procent normreduktion.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.